Китай готується запустити експериментальний проєкт власної цифрової валюти, перша стадія якого стартує наприкінці 2019 року. Це підкріпить нещодавні чутки про те, що країна незабаром стане першою у світі державою з гігантською економікою, що випускатиме власну криптовалюту.

Як заявили чиновники Народного Банку Китаю (НБК) валюта, над якою вони працювали кілька років, скоро побачить світ. Новий звіт фінансового видання Caijing окреслює наступні кроки: НБК розпочне малий експеримент у Шеньчжені до кінця року та розширить його 2020 року. Додатково експеримент також пройде в східному місті Сучжоу.

Якщо експеримент виправдає себе — криптовалюту поширять на увесь Китай.

Звіт видання Caijing підтвердив декілька деталей щодо впровадження грошової системи з назвою DCEP «електронний платіж у цифровій валюті» (DCEP — digital currency electronic payment). НБК співпрацюватиме з комерційними банками для випуску валюти, та на початковому етапі банки конкуруватимуть між собою з найкращого способу її впровадження.

Експеримент залучить сім державних компаній: чотири найбільші банки та три телекомунікаційні компанії. Під час експерименту будуть проводитись реальні сценарії обслуговування в галузі транспорту, освіти та медичного лікування.

В цій системі НБК бачить пряму заміну фізичним грошам. Насправді Китайські банкноти та монети вже виходять з обігу через популярність мобільних додатків на основі QR-кодів, Alipay та WeChat Pay. Мобільні платежі становлять понад 80% платежів у Китаї 2018 року, проти 20% 2013 року.

За словами Му Чанчуна, керівника інституту досліджень цифрових валют, DCEP буде сумісним з додатками Alipay та WeChat Pay. Му Чанчун також зазначив, що DCEP можна буде використовувати без інтернет-зв’язку.

Найбільшими питаннями залишаються моменти безпеки та анонімності, а також те, який рівень доступу матиме держава до всіх транзакцій. Як повідомив Му Чанчун, DCEP запропонує «певний рівень анонімності».

Утім, як працюватиме криптовалюта і чи зможе влада зловживати нею — до кінця не зрозуміло.

Коменти

m07ph3us

Починається нова епоха цифрового існування – смерть фіату! Буде цікаво спостерігати.