Різофора – вид мангрових дерев, який домінує на узбережжях Індонезії. Щодня припливи покривають його кореневу систему солоною водою.

Власне Різофора.

При відпливі його коріння оголюється та виглядає високим та звивистим.

Різофора є дуже важливою для жителів берегової лінії, бо захищає їх від тайфунів та цунамі. Риби луціан, групери та креветки використовують різофору як свої розплідники.

Коріння Різофори під водою.

Однак найнеймовірніша суперсила дерева проходить під землею – там, де закінчуються корені та починається мул.

Теперішня кліматична криза є результатом надмірних викидів вуглекислого газу в атмосферу. На щастя, дерева можуть усувати та стримувати певну частину цього вуглецю. Різофора надзвичайно в цьому вправна.

Крок перший — споживання вуглецю.

Крок другий — переміщення вуглецю.

Крок третій — поховання вуглецю.

Масштаб корисності Різофори.

Різофора не лише утримує вуглець над землею, але також у ґрунті на глибині 3-х метрів. Там він зберігається як «блакитний вуглець» (вуглець, захоплений світовими прибережними екосистемами океану), захищений на тисячоліття, доки не зіткнеться з повітрям.

Індонезійська Різофора.

Здатність усувати та стримувати великі об’єми вуглецю є величезним активом у боротьбі зі зміною клімату. 

Найбільшою небезпекою залишаються заводи пальмової олії. Один з них розташований на острові Борнео у східному Калімантані. За останні 30 років Індонезія втратила 40% площі мангрових лісів через забруднення повітря, креветкові ферми та плантації пальмової олії, яку експортують до США та Китаю.

Індонезійщина.

Команда науковців з міністерства морської справи та рибного господарства разом з японськими партнерами перебуває в східному Калімантані, щоб брати зразки з дерев та ґрунту. Попри те, що мангрові дерева поширені на тисячі островах Індонезії, їх дослідження та захист залишається складним викликом.

Коли мангрові дерева вирубують, ґрунт під ними зазнає впливу повітря та починає виробляти парникові гази. Ця екосистема ефективна в утримуванні вуглецю, проте може стати небезпечною, якщо в неї втручатися. 

Багато науковців закликають до жорсткіших законів щодо вирубки лісів, позаяк мангрові ліси Індонезії зберігають найбільші запаси «блакитного вуглецю» на планеті. Вирубка мангрових дерев лише пришвидшить зміну клімату та прирече жителів берегової лінії Індонезії на підвищення рівня моря та вимирання риби.

Маленькі різофорики.

Коменти