Якщо говорити про Західну цивілізацію, то Різдво є ледь не найпоширенішим святом, що вшановується в кожній країні. Традиційно це свято відзначають 25 грудня, проте в ніч з 6-го на 7 січня українські кухні вирують дванадцятьма стравами. Чому так?

В Україні точиться палка дискусія з приводу дати святкування Різдва, тож ми спробуємо пояснити суть свята, календарних суперечок та особливостей нашого світогляду.

Коли народився Христос?

Власне, ми не знаємо. Ані року, ані місяця, ані конкретної локації. Про його ранішнє життя ми не маємо жодних перевірених даних. Історики релігії та археологи сходяться на думці, що Христос народився між 10 роком до н.е. і 4 роком н.е. Оскільки в оповіді фігурували пастухи із вівцями, це навряд була зима, адже груднева ніч — не найкраща пора для пасовища.

Більш ніж половина Нового Завіту присвячена останнім трьом рокам Христа, а саме — його останньому тижневі. Жодних біографічних даних ми не маємо.

Хоча наша культура переповнена вертепами і шопками, реальна історія Різдва відрізняється від популярної картинки. Так, наприклад, не було ані співучих янголів (а крил і поготів; Біблія не змальовує усіх янголів із крилами), ані стайні, яку мило показують різдвяні вертепи.

Христос, найімовірніше, народився не у стайні, а у печері пагорба.

Вифлеєм, де перебували тоді його батьки, був заповнений невеликими печерами, які використовували для годування і догляду за худобою. Хоча практика гостювання без запрошення не була поширеною у тогочасній Палестині, ми не знаємо, чи був хтось ще поряд.

📅 До чого ці календарні сварки?

Хоча цей гармидер із датами є заплутаною історією, розбіжності виникли не одразу. Річ у тім, що перші християни взагалі не святкували Різдва. На той час святкування днів народження було суто римською традицією, яка нерідко завершувалася пияцтвом та оргіями. Фундаментом віри тогочасних християн, як і сьогодні, були свідчення тих, хто бачив воскресіння.

Найдавніше джерело, що свідчить про святкування Різдва 25 грудня, датується 336 роком. Увесь гармидер розпочався з імператора Костянтина, про чию роль в християнстві  ми писали у нашому спецпроєкті. Вже у четвертому столітті так склалося, що різні помісні церкви святкували Різдво у різні дати.

За традицією, Марія отримала добру звістку 25 березня, тож Різдво почали святкувати рівно 9 місяців потому.

Сьогодні календарна різниця полягає у тому, що деякі Церкви живуть за календарем Юлія Цезаря, а деякі — папи Григорія XIII. Вони різняться між собою на два тижні. Оскільки Різдво метафізично відрізняється від святкування дня народження, жодної різниці між 25 грудня і 6 січня немає.

А до чого тут ялинки, глінтвейн і Санта Клаус?🎄🎅

Абсолютно ні до чого. Так само як і Гелловін, Різдво у сучасній обгортці є лишень комерційним святом, коли заведено робити подарунки близьким. На підкріплення такої традиції було делеговано Санта Клауса — суміш народних казок та образу історичного святого Миколая. Утім, якщо звернутися до джерел, святий Миколай ніколи не був покровителем діточок, а часом навіть бив людей у пику.

Образ святого Миколая, єпископа Мирлікійського, є історичним міфом.

Історичні джерела свідчать, що реальний Миколай навряд втілював ті чесноти, які йому приписує традиція. Так, в одній із сутичок він вдарив у обличчя Арія, представника тогочасної секти. Жодних історичних джерел, що свідчили б про благодійну діяльність Миколая так само немає.

Нинішній Святий Миколай і його «пошта» — інструмент примітивної педагогіки.

Утім, ми достеменно знаємо, що він був послідовником Христа за часів Діоклетіана (що впровадив терор супроти християн), тож навіть цей факт заслуговує на шану.

У чому суть Різдва?

Доли ми запалюємо феєрверки, смакуємо глінтвейн та плескаємо в долоні, Богу не знаходиться місця на Землі. Він народжується серед бруду і небезпеки, а у цей час вбивають невинних немовлят.

Ми звикли до Різдва як до свята радощів та щастя, проте це — одне із найтрагічніших свят на землі.

Та брудна і холодна печера, де народжується Христос, стає для нього прообразом печери, в якій його згодом і поховають. Кожна людина на світі народжується для життя, радощів, любові та щастя, і лише Христос народжується з однією метою — померти.

Про яку радість тоді говорять Різдвяні мотиви? Річ у тім, що християнство чесно декларує — людині й Богові зустрітися неможливо. І саме тому Бог сам приходить до людини, проте зовсім не у тому образі, на який вона очікувала. Тогочасний Ізраїль перебував у жорсткій військовій та культурній окупації, а Месія, який мав визволити євреїв, навряд чи мав прийти як беззахисне немовля.

Радість Різдва полягає у тому, що Богу та людині більше не потрібні посередники чи алгоритми для спілкування.

Вчення Христа розповсюджується світом і назавжди змінює життя вірян. Українці православних, католицьких та протестантських гілок святкують Різдво за окремим календарем. Утім, практика світового та, зокрема, Східного християнства демонструє, що найкраща модель для розв’язання цього питання — децентралізована.

Кожна помісна церква має самостійно визначати дату святкування Різдва, враховуючи голоси самих членів церкви.

Ще два роки тому нікому не було жодного діла до слова «автокефалія», проте сьогодні про нього чув ледь не кожен. Ті ж самі процеси стосуються і дати святкування Різдва. Різниця між ними полягає лише в ідеологічних суперечках та фантазії людей. Україна успішно складе екзамен на самостійність та відповідальність тоді, коли почне делегувати цю відповідальність громадянам.

Якщо не розуміти суті, то дати стають неважливими. Якщо розуміти суть — дати також неважливі.

Коменти

Sasha

Груднева ніч ближче до екватору може мати +20С, нормальна пора для пасовища.