Астероїд Бенну — це один із 12 тисяч навколоземних астероїдів, що входить до групи Аполлона. Є велика ймовірність зіткнення цього космічного тіла із Землею. 2135 року він наблизиться до Землі на рекордно малу за космічними мірками відстань у 300 тис. км.

Дослідники виявили цей астероїд 1999 року, він отримав назву на честь птаха Бенну. Щоб вигадати назву астероїду, вчені провели конкурс серед учнів, і цю пропозицію надіслав 9-річний школяр.

2016 року було запущено проєкт досліджень астероїда — OSIRIS-REx. 2020 року планується наблизитись до астероїда, щоб отримати пробу ґрунту. 60 грамів з астероїдної поверхні планують доправити до Землі для досліджень. Проби візьмуть 2023 року роботизованою рукою. Місія коштуватиме 800 млн доларів та 200 млн становить вартість корабля.

Астероїд Бенну та дослідницька місія OSIRIS-REx

Астероїд Бенну та дослідницька місія OSIRIS-REx

На поверхні Бенну вчені виявили частки невідомої вуглецевої речовини, ймовірно, утвореної під час формування Сонячної системи. Дослідники припускають, що відтоді речовина перебуває у майже незмінному стані, тож могла б відповісти на деякі питання, зокрема, на те, як у Всесвіті зародилося життя.

Дослідники NASA вважають, що цей астероїд може містити корисні копалини, а отже, в теорії його можна було б використовувати як «заправну станцію» для дослідницьких кораблів, що поповнювали б на його поверхні запаси палива.

Місія OSIRIS-REx зафіксувала на Бенну вибухи, з подальшим виникненням струменів невідомих частинок, що з різними швидкостями викидаються з його поверхні. Подібні викиди майже не зустрічаються в космосі, тому вчені вперше зможуть докладно дослідити це явище, пояснює журнал «Science».

Під час зближення з астероїдом апарат OSIRIS-REx зафіксував кілька вибухів, і подальших викидів у космос понад 400 частинок; деякі мали розміри в кількадесят сантиметрів. 

Всі частки мають різні розміри та різну швидкість. Частки з великою швидкістю вириваються у відкритий космос, стаючи супутниками астероїда, водночас повільніші й менші частки падають на поверхню під дією гравітації.

Астероїд Бенну

Астероїд Бенну

Такі викиди можуть відбуватися через падіння на поверхню астероїда Бенну метеоритів або свідчити про наявність на його поверхні часток води. Вчені відносять астероїд до класу активних, проте пояснити природу цих викидів поки не змогли.

Лише за перші два місяці 2019 року, коли велися активні спостереження, було зафіксовано понад сто таких викидів.

Астероїд Бенну обертається навколо Сонця за 1,2 року й має радіус 260 м. Спеціалісти NASA назвали астероїд одним з найнебезпечніших для Землі. Як свідчать розрахунки університету Вальядоліду (Іспанія), ймовірність, що Бенну зіткнеться з Землею — 1 до 4000. Якщо це станеться, його швидкість при падінні сягатиме 13 км на секунду.

Падіння такого астероїда можна порівняти з вибухом потужністю 1150 мегатонн у тротиловому еквіваленті.

Найпотужніший зі створених людством вибухових пристроїв, Цар-бомба, мав потужність 58 мегатонн, а падіння Бенну було б у 20 разів потужнішим. 

Припускають, що Бенну не є цільним об’єктом, найімовірніше, це уламки каменів, що тримаються купи завдяки гравітації. Бенну обертається навколо власної осі за 4,3 години, протягом цього часу на його поверхні спостерігаються величезні зміни температур, що сягають 100 градусів Цельсія. Дослідницький корабель виявив перепади температур від 250 до 400 градусів.

Як стверджують вчені, деякі з частинок, що вириваються з астероїда, можуть долетіти до нашої планети.

Коменти

Наталя Шевченко

Щодо логічних помилок – не знаю; але граматичні прибрали, перепрошую. Редакторка хворіла )

Олег

Я молюся кожного дня, аби Бенну відвідав росію.

Саша

Ем…багато граматичних і логічних помилок, це те що я помітив