Чому одні святкують Різдво 25 грудня, а інші — 6 січня?

Звідки пішла ця плутанина з календарями і чи це дійсно одне й те ж свято?

Ми розкажемо про Юліанський, Григоріанський та Новоюліанський календарі й пояснимо, звідки взялися різні дати святкування.

Що сталося в XVI та на початку XX століть, що змінило історію святкування цього свята? 
  • Юліанський календар — це календар, запроваджений 1 січня 45 р. до н. е. Юлієм Цезарем. Згідно цього календаря, рік триває 365 діб та 6 годин. Ці години враховуються завдяки високосному року кожен четвертий рік.
  • Григоріанський (григоріянський) календар — його було запроваджено 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII, від чого він і отримав назву. Цей календар є світовим стандартом. Його було створено на заміну юліанського, окрім високосних років кожного четвертого року, він також має поправки кожного 100-го та 400-го років для точнішої передачі тривалості року — періоду оберту Землі навколо Сонця.
  • Новоюліанський календар — видозмінений юліанський календар, що побудований на постійному обертанні Землі навколо Сонця. Його тривалість становить 365,242222 діб, він має 218 високосних років на кожні 900 років. Модифікацію створено сербським астрономом, професором математики й небесної механіки Белградського університету Мілутіном Міланковичем 1923 року

Саме через відмінності у календарях, Різдво нині має різні дати. Дивіться відео, щоб дізнатися більше.

Дабер, займаюся озвученням українською мовою та поширенням цього матеріалу в маси. Легко можете знайти ці роботи під ніком AdrianZP.

Коменти

Сергій

Варто зазначити, що Новоюліанський точніший навіть за Григоріанський: За новоюліанським календарем помилка в одну добу порівняно з тропічним роком накопичується приблизно за 43 500 років. Для порівняння, така ж помилка в юліанському накопичується приблизно за 128 років, а в григоріанському — приблизно за 10 000 років.