Ми продовжуємо цикл статей про дивовижні рослини нашої планети, що допоможуть заспокоїти Грету Тунберг та врегулювати кліматичну проблему у світі.

Стовбур афрормозії

Стовбур афрормозії

Маючи кору, схожу на шкіру леопарда та стовбур, стрункий мов олівець, Афрормозія або Африканський Тик (Pericopsis elata) посідає особливе місце в тропічному лісі Конго. Це другий за розміром тропічний ліс у світі, поруч з Амазонією та узбережжям Індонезії, він відіграє вирішальну роль у регулюванні опадів та зберіганні вуглецю. 

Конгівщина

Територія тропічного лісу Конго охоплює шість країн в центральній та західній Африці. Тут мешкають горили Гауера — вид, що перебуває на межі зникнення.

Афрормозія — високе та широке дерево, зі щільною деревиною, також поглинає вуглець з атмосфери. Проте його суперсила — це стійкість та здатність підтримувати інші види та всю екосистему навколо.

Ключовий фактор, завдяки якому Афрормозія виживає в Конго — це дуже низький рівень інфраструктури країни та відсутність виходу до моря чи океану.

Існує дуже великий попит на жовто-коричневу деревину Афрормозії в Африці та за її межами. Виробники яхт та паркету високо цінують текстуру та стійкість цього дерева до гниття.

Продаж лісоматеріалу, виготовленого з Афрормозії, є основним джерелом прибутку мешканців цього регіону, що розвивається. Тож ключовим завданням залишається контроль над вирубкою дерев та водночас збереження гнучкості лісу, аби люди й надалі могли користуватися деревиною Афрормозії. 

Команда науковців центральної та західної Африки з дослідницької станції Янгамбі намагається знайти нові можливості розвитку цих дерев. Афрормозії потрібно декілька десятків років, щоб досягнути зрілості.  Їй потрібно багато сонячного світла для росту. Африканський тик може досить тривалий час очікувати, доки сусіднє високе дерево впаде та утворить вільний простір. Тоді він стрімко виростає. 

Процес дослідження афрормозійської кори

Цей вид ще й досі є великою загадкою для науковців. Чадрак Кафуті вимірює рівень росту дерева та вносить всі дані у свій комп’ютер. У своїй лабораторії Кафуті використовує мікроскоп для вивчення зразків Афрормозії. Він вивчає як темпи росту дерева залежать від світла, посухи, вирубки лісів та зміни клімату у різних лісах. 

Це дозволить визначити найкращі умови для вирощування Афрормозії. Науковці побоюються, що великі обсяги вирубки африканського тика можуть завдати великої шкоди всій екосистемі тропічного лісу Конго.

Це загрожує стабільності лісу та провокує збільшення викидів парникових газів.

Коменти

slsh

Цікавий цикл, продовжуйте) Маєте помилку на першому зображенні в слові “вистРачає” і в останньому абзаці пропустили слово ” …африканського тика [може] завдати великої…”