Перший зразок пристрою, який виділяє кисень з місячного ґрунту (реголіту), розробили у Лабораторії електричних компонентів та матеріалів у Нордвейку, що в Нідерландах. Лабораторія працює під егідою Європейського космічного агентства (ЄКА), яке у такий спосіб готується до майбутньої місії на Місяць.

Місячний ґрунт на 40-45% складається з кисню. Однак, кисень на Місяці хімічно пов’язаний з іншими елементами у сполуках, тому його потрібно добувати.

Виділення кисню з ресурсів, знайдених на Місяці, буде надзвичайно корисним для майбутніх місячних поселенців. Отриманий газ можна буде використовувати як для дихання, так і для ракетного палива.

Бет Ломакс, учасниця проєкту

Цікаво те, що для дослідів використовують штучний реголіт. Ґрунт, який доставили під час місії «Аполлон», виявився пошкодженим через неналежне зберігання і вже не має тих властивостей, з якими нам доведеться мати справу на Місяці.

Читайте також: Роботи-павуки будуть досліджувати Місяць? Так, вже скоро!

Як це працює?

Видобуток кисню з реголіту можливий за допомогою технології, що має назву «електроліз розплаву солі». Реголіт поміщають у металевий контейнер, наповнений розплавом солі хлориду кальцію. Після цього контейнер нагрівають до 950°C і пропускають електричний струм.

У результаті реакції, кисень вивільняється із реголіту та збирається на аноді. Зі свого боку реголіт перетворюється на металевий сплав. Склад сплаву залежить від ділянки його видобутку на Місяці.

Сам метод електролізу не є новим. Його вигадали інженери компанії Metalysis для комерційної виплавки металів та сплавів.

В Metalysis кисень є побічним продуктом, тому нам довелось дещо модифікувати установку для уловлення цього газу і зробити його безпечнішим.

Бет Ломакс, учасниця проєкту

Киснева установка абсолютно безшумна, а отриманий в результаті реакцій кисень збиратимуть і аналізуватимуть. Ще один напрям досліджень – виявити, як і де можна буде застосувати отримані металеві сплави. За словами науковців, демонстрація повністю готової до далеких подорожей установки відбудеться в середині 2020-х років.

ЄКА і НАСА повертаються на Місяць з пілотованими місіями. Цього разу ми повертаємось, щоби залишитися.

Томмазо Гідіні, керівник підрозділу ЄКА, що курує кисневу установку

Дивіться також: Висадка на Місяць у 2024 році.

Коменти