Австралія — ​​країна бурхливих пожеж, але пожежі зими 2019-2020 стали винятковими. Тривала посуха, що спостерігалася в Австралії, спричинила ранній початок сезону пожеж у вересні 2019 року.

Місця лісових пожеж на континенті, які спалахнули на тлі рекордної спеки

Лісові пожежі, які спалахнули на тлі рекордної спеки

Зазвичай сезон пожеж в Австралії припадає на січень-лютий і триває до березня, коли починаються дощі та знижується температура. Нещодавні дощі трохи допомогли пожежникам у боротьбі зі стихією, але синоптики очікують на підвищення температури.

2019 рік був найспекотнішим та найсухішим роком для Австралії

2019 рік став найспекотнішим та найсухішим роком для Австралії за всю історію спостережень

Цей сезон пожеж — не найстрашніший за всю історію Австралії (принаймні, поки що). Найсмертоноснішим став лютий 2009 року. Тоді загинуло приблизно 180 осіб, 50 зникли безвісти, було зруйновано понад 3,500 будівель.

Найстрашніші пожежі в Австралії

Найстрашніші пожежі в Австралії

Наразі відомо про 25 загиблих, більш ніж 2 тис. зруйнованих будинків, сотні тисяч евакуйованих та 1,25 млрд постраждалих тварин (щонайменше 500 млн із них загинули).

Максимальна добова температура на території Австралії 7 січня 2020 року

Максимальна добова температура в Австралії 7 січня 2020 року

Масштаби шокують. Ось порівняння з попередніми пожежами в Каліфорнії та Амазонці:

Порівняння австралійських пожеж з іншими на Землі

Порівняння австралійських пожеж з іншими на Землі

Якої шкоди завдано екології?

Всесвітній фонд природи (WWF-Australia) припускає, що могло загинути 1,25 млрд тварин. Згоріло понад 8 млн гектарів, що дорівнює площі ОАЕ чи Австрії. Щоб порівняти, на цій інтерактивній карті можете накласти площу австралійських пожеж на будь-яке місто чи країну.

Багатьом лісам на відновлення знадобляться десятки років. Деякі види тварин або повністю зникнуть, або опиняться на межі вимирання. Багато тварин просто згорають безпосередньо під час пожеж, а інші — гинуть через відсутність води, їжі та укриття. 

Тварини, що тікають від пожеж в інші місцевості, згодом повернуться. Але, оскільки території вигоріли, там бракуватиме ресурсів для виживання. Інші тварини на нових територіях зустрінуться із «конкурентами», які живуть тут здавна. Виживати в таких умовах буде складно.

Загинуло майже 8 тисяч коал

Загинуло майже 8 тисяч коал

Такі втрати серед тварин — страшна трагедія. Австралія має напрочуд багате різноманіття ссавців – понад 300 автохтонних видів. За останні 200 років вимерло приблизно 34 види місцевих ссавців. Це найбільший показник вимирання серед усіх регіонів світу.

Згори — австралійський острів Кенгуру 16 грудня 2019 року. Знизу — він же три тижні потому. Червоним позначено зони, які досі у вогні. Найменший «натяк» на рослинність, що не згоріла, позначено яскраво-зеленим кольором.

Згори — австралійський острів Кенгуру 16 грудня 2019 року. Знизу — він же три тижні потому. Червоним позначено зони, які досі у вогні. Найменший «натяк» на рослинність, що не згоріла, позначено яскраво-зеленим кольором.

На острові Кенгуру живе чимало однойменних тварин, а також опосуми, бандикути, варани Розенберга, єхидни та інші унікальні звірята. Загалом, ⅓ території острова віддана під національні парки та заповідники. І прямо зараз ⅓ палає.

Де пожежі, там і дим

Дим від пожеж забруднює атмосферу з такою силою, що, дихаючи повітрям у Сіднеї, люди завдають собі такої ж шкоди, як від 37 викурених сигарет. Дим розноситься вітром і вже дістався Південної Америки:

Під час лісових пожеж виникає діоксин — вкрай отруйна речовина. Щойно він потрапляє до організму людини, то поглинається жировими тканинами та фактично живе в них, через свою хімічну стійкість. Невеликі дози діоксину викликають алергію та подразнюють очі. А от великі — вражають печінку, шкіру, імунну та нервові системи.

Період напіврозпаду діоксину в організмі становить 7-10 років. А в довкіллі діоксин накопичується в харчовому ланцюзі та швидко поглинається рослинами. Пам’ятаєте отруєння Ющенка? Його отруїли саме діоксином.

Коли пожежі закінчаться?

Важко сказати, бо це майже неможливо прорахувати. Вогонь рухається з небувалою швидкістю, однією з причин якої є вітер. Загальна тенденція лісових пожеж у світі насторожує — зниження температури не завжди призводить до зменшення інтенсивності вогню. Цього разу пожежі зачепили навіть ділянки, які зазвичай достатньо вологі й впевнено протистоять вогню — тропічні та евкаліптові ліси.

З одного боку — океан, а з іншого — пустеля. Рано чи пізно вже нічому буде горіти.

Олександр Хелд, експерт із пожеж Європейського лісового інституту

Якось не втішають ваші прогнози, Олександре

Чи винне в цьому глобальне потепління?

Не зовсім. Глобальне потепління не є основною причиною пожеж — існують сезони пожеж, так само, як існують сезони дощів.

Але глобальне потепління «підливає олії у вогонь». Майже безпосередньо. Гарячіший та сухіший клімат лишень сприятиме посиленню пожеж. І тому будь-яка екстремальна погода посилюється. 

Метеорологи Австралії прогнозують підвищення температури у найближчі три місяці:

У східній частині Австралії високі шанси (80%) спостерігати температуру вище середньої максимальної (у період з січня по березень)

У східній частині Австралії високі шанси (80%) спостерігати температуру вище середньої максимальної (у період з січня по березень)

Вчені прогнозують, що наприкінці цього століття, внаслідок змін клімату, ми побачимо значно інтенсивніші пожежі.

Коменти