Попри всі проблеми, створені вугіллям, кількість вугільних ТЕС постійно зростає, а його частка у виробництві електрики майже не зменшується. Пояснення просте: дуже низька ціна такої електрики. Нещодавно науковці з Каліфорнійського університету підрахували, скільки держави втрачають, заощаджуючи на екології та спалюючи вугілля.

У статті вивчається, як перехід США від вугілля до природного газу у виробництві електрики впливає на місцеву екологію. Скажімо, при спаленні вугілля в повітря викидаються озон, аерозолі й тверді частинки, які утворюють смог. Ці речовини шкодять не тільки здоров’ю людей, але й екосистемі загалом.

Цікавим наслідком закриття вугільних ТЕС є зростання температури навколо них. Річ у тому, що смог блокує сонячне світло й охолоджує територію біля електростанцій.

Авторка дослідження Дженніфер Берні об’єднала дані Агентства з охорони довкілля (EPA) та НАСА. Її цікавила інформація про виробництво електрики та супутникові знімки, що показують рівень забруднення тої чи іншої території. Також вона вивчала дані про рівень смертності та врожайність в округах із ТЕС.

З 2008 року США поступово замінюють вугільні енергоблоки на газові. Берні виявила, що в період з 2005 по 2016 рік зупинка вугільних ТЕС врятувала приблизно 26 тисяч життів та дозволила зібрати додатково 11 млн тонн кукурудзи, бобів і пшениці. Найбільший прогрес видно у зменшенні смертей через хвороби серця та легень.

Сьогодні спалення вугілля виробляє третину електроенергії США. За підрахунками дослідниці, якщо закрити всі вугільні ТЕС, можна зберегти 329 тисяч життів та зібрати додаткові 200 млн тонн сільськогосподарських культур.

Ми дуже багато чуємо про парникові гази, економічні наслідки переходу з вугілля на газ. Але глобальні тенденції складаються з рішень на місцях.

Дженніфер Берні, авторка дослідження

На думку Берні, політики часто відділяють проблему парникових газів від загального впливу вугільних ТЕС на здоров’я людей. Її дослідження допомагає краще зрозуміти повну ціну, яку ми платимо за електроенергію з вугілля – не абстрактні кліматичні зміни, а життя і здоров’я реальних людей, які мешкають біля теплоелектростанцій.

Також читайте: Як важка промисловість впливає на зміни клімату.

Коменти

Валентин

Поки не знайдуть куди працевлаштувати сотні тисяч працівників вугільної промисловості жодні припущення екологів не матимуть сенсу.