Фінська компанія Solar Foods практично з повітря синтезувала білок, який незабаром може стати основним конкурентом сої. Головна перевага винаходу фінів —  повна незалежність від ґрунтів, погоди чи кількості опадів. Про це пише BBC.

Білок, який виготовляє компанія, називається солеїном. На вигляд він як білий порошок і нагадує борошно. На смак солеїн нічого не нагадує, бо не має смаку. Порошок містить 50% білків, 5-10% жирів та 20-25% вуглеводів. За словами виробника, солеїн містить всі амінокислоти, необхідні для людини.

Гендиректор компанії Пасі Ваінікка стверджує: все, що потрібно для виробництва солеїну — це великий ферментатор та електрика. У ферментаторі прісна вода «ділиться» за допомогою електролізу на гідроген та оксиген. Пізніше туди додають вуглекислий газ та колонію мікробів, які живляться гідрогеном та вуглецем.

Ціна солеїну майже на 100% залежить від вартості електрики. 

Ферментатор залишають на деякий час, поки в ньому відбувається бродіння. Цим процес синтезу білка нагадує пивоваріння. Пізніше воду зливають і на дні ферментатора залишається наш сьогоднішній герой.

Коли солеїн з’явиться на полицях магазинів?

Пасі Ваінікка заснував компанію 2018 року, а вже 2021-го фірма планує поставити виробництво солеїну на конвеєр. На створення компанії Ваінікку надихнули експерименти NASA з їжею для польоту на Марс. Майбутні жителі Марса навряд чи зможуть вирощувати картоплю, як це робив герой Метта Деймона.

Solar Foods активно співпрацює з Європейським космічним агентством, зацікавленим у поживній і недорогій їжі для астронавтів.

Також винахідники можуть співпрацювати з виробниками рослинних замінників м’яса. Такі гіганти, як Beyond Meat та Impossible Foods, матимуть нагоду збільшити свої прибутки завдяки дешевим білкам. Поки ж замінники м’яса набагато дорожчі за саме м’ясо.

Зрештою, солеїн можна буде використовувати і як звичайну харчову добавку до білкових коктейлів чи йогуртів. Solar Foods планує забезпечити ним усе людство до 2050 року.

Мікробні білки можуть стати дешевшими за тваринні вже до 2035 року. Це буде серйозним ударом по тваринництву, яке є одним з найбільших забруднювачів нашої планети

Пасі Ваінікка, генеральний директор Solar Foods

Невже все, як по маслу?

Ні, звісно. Перед індустрією, яка виробляє мікробний білок зараз стоїть кілька викликів. По-перше, є проблема зі швидким вирощуванням колоній мікроорганізмів. Попри те, що вони водяться у дикій природі, на все людство їх потрібно ну дуууже багато.

Іншою проблемою є обробка продукту. Багато людей хочуть їсти реберця, які виглядають, як реберця, пахнуть, як реберця та смакують, як реберця. Цю проблему досі не розв’язали Beyond Meat та Impossible Foods. Солеїну потрібен смак і запах, просто так його ніхто не їстиме.

А ви б перейшли на мікробний білок заради планети?

Також читайте: Чому споживання м’яса шкодить планеті.

Коменти

Таємний фанат

Білок, який виготовляє компанія, називається солеїном. На вигляд він як білий порошок і нагадує борошно. На смак солеїн нічого не нагадує, бо не має смаку. Порошок містить 50% білків, 5-10% жирів та 20-25% вуглеводнів. За словами виробника, солеїн містить всі амінокислоти, необхідні для людини.