Важко згадати винахід, який зробив би наше життя більш комфортним, аніж акумулятор. Акумулятори всюди: у смартфонах, годинниках, вейпах чи електромобілях, завдяки їм кожен з нас отримав змогу бути «на відстані», але й водночас «на зв’язку».

Зворотною стороною медалі такого важливого винаходу є токсичність матеріалів, з якого він виготовлений. Нещодавно науковці з Лабораторії прикладної фізики університету Джона Гопкінса змогли виправити цей недолік. Їхній акумулятор можна гнути й мочити. В нього можна випустити обойму з пістолета, але він працюватиме й надалі. Про це пише Wired.

Як працює звичайний акумулятор?

В основі кожного акумулятора є електроліт — хімічний вінегрет, який розділяє позитивно заряджену (катод) і негативно заряджену (анод) його частини. При користуванні, заряджені частинки (іони) проходять через електроліт від анода до катода. Результатом цього проходу  і є хімічна реакція, яка дає нам електроенергію.

Сучасні електроліти складаються з токсичних солей літію і легкозаймистих рідин. Вони можуть руйнуватися з різних причин, скажімо, за високої температури чи «завдяки» неякісним матеріалам. За деякий час легкозаймистий електроліт контактує з катодом, в якому багато оксигену — секунда — і ґаджет перетворюється на Samsung Galaxy Note 7.

Що зробили науковці?

Вчені з Лабораторії прикладної фізики вирішили покращити вже наявний водний літій-іонний акумулятор. Від звичайних батарей він відрізняється тим, що електролітом там є концентрований водний розчин. Такі акумулятори не мають в складі небезпечних речовин, але й менш потужні за звичайні.

Важливою перевагою водних літій-іонних акумуляторів є те, що вони менш шкідливі для природи у порівнянні з іншими. 

Завдяки пластиковим домішкам вдалося збільшити потенціал водних літій-іонних акумуляторів. Тепер їх можна різати, палити, стріляти в них, а вони й далі передаватимуть електрику.

Відео з випробувань можна побачити тут:

Де застосуємо?

Через те, що батарея легка і гнучка, її можна вбудовувати в різні ґаджети, як-от смарт-годинники чи смартфони. Вже є думка інтегрувати батарею в одяг.  Окрім приватних компаній, розробкою зацікавились військові та науковці, які зможуть вмонтовувати новітні акумулятори у підводні човни, дрони чи супутники.

Хоча новинку все ще допрацьовують, винахідники вже ведуть перемовини з потенційними покупцями. Хто ці покупці, поки не розголошується. 

Основною проблемою водних літій-іонних акумуляторів є мала кількість циклів зарядки-розрядки. Якщо сучасні літій-іонні батареї погіршуються, починаючи з 500-1000 циклів, то водні літій-іонні витримують лише сто циклів зарядки-розрядки. Однак науковці  ставляться до цього з оптимізмом і сподіваються на швидший розвиток технологій.

Коменти

Валерій

Ні про що.

Сергій

Відео підбірка вибухів акб самсунга. Можливо не те, що мало бути там…