Після численних досліджень науковці з Китаю з’ясували, що поціновувачі чаю набагато рідше мають судинні захворювання, інсульти та серцеву недостатність. До того ж, вони живуть довше, аніж ті, хто п’є чай час від часу, або не п’є зовсім.

Виявлені ​​фактори, однак, більше впливають на чоловіків, аніж на жінок. Те ж саме стосується й сорту чаю: йдеться здебільшого про зелений, а не про чорний. І остання поправка: дослідження виявляло наслідки регулярного і довготривалого чаювання — протягом 8 років. Про це і трошки більше сьогодні будемо говорити, беручи за основу матеріал European Journal of Preventive Cardiology.

Чай крутий насамперед своїми антиоксидантами — флавоноїдами. Вони нейтралізують дію активних форм кисню, що виділяються імунними клітинами під час запалення, у такий спосіб зменшуючи тканинні пошкодження. Простіше кажучи, вони заважають запаленням розвиватися.

Антиоксиданти можуть працювати й всередині клітин, забезпечуючи їм файне життя. Тому чай позитивно впливає на якість та тривалість життя як людей, так і тварин.

Результати дослідження, що вивчало вплив чаю на наше життя, все ж суперечливі. У деяких місцях немає жодних зв’язків та кореляції. Наприкінці дослідження наводяться приклади взаємозв’язку між чаюванням та добрим станом здоров’я, але не між чаюванням та довгим життям. Дослідники також не зазначають, що надмірне споживання чаю — а отже й антиоксидантів — може призвести до зворотного ефекту: передчасної смерті.

Згідно з даними Національної служби здоров’я Великобританії, щоденна норма — 3-5 горняток чаю.

Група дослідників узяла вибірку зі 100 000 китайців віком 16-75 років, що раніше не мали проблем із серцем чи онкологічних захворювань. Протягом семи років учені пильнували їхній стан здоров’я й ось що їм вдалося з’ясувати.

Учасників дослідження розділили на дві групи: тих, хто п’є чай рідко або ніколи (до трьох горняток на тиждень), і любителів чаю (три й більше горняток на тиждень). Любителів виявилося лише близько 30%, до того ж більшість з них — чоловіки, курці, споживачі алкоголю. Зазначимо, що дослідники не враховували міцність чи спосіб приготування чаю, проте усі опитані китайці споживали виключно вітчизняний продукт.

Порівняльна таблиця ефектів від кави та чаю.

З урахуванням регіону, ​​рівня освіти, історії захворювань, фізичної активності та стану серцево-судинної системи, науковці все ж зробили остаточний висновок.

Ризик захворіти на атеросклероз, інсульт чи ішемічну хворобу серця у любителів чаю виявився приблизно на 20% нижчим, аніж у тих, хто пив чай кілька разів на тиждень.

Ризик смерті у шанувальників чаю був нижчим на 15%, а серцево-судинні захворювання розвивалися пізніше: наприклад, атеросклероз — майже на півтора року.

Хай там як, а дослідники виявили, що вплив чаю залежить від безлічі факторів, і тут немає однозначного висновку. Річ у тім, що найсильнішими кореляції виявилися у чоловіків, а не у жінок. Також з’ясувалося, що чудотворний чайок діє лишень на тих, хто п’є його постійно — щонайменше 6 років. У чайових початківців жодних змін в організмі не відбувалося, хоча кабінки туалетів і були постійно зайняті.

Автори зазначили, що ефект спостерігався від зеленого чаю. Але якщо придивитися уважніше, то серед учасників дослідження виявилося зовсім небагато любителів чорного чаю. А отже, є шанс, що за більшої вибірки позитивний ефект від чорного чаю також було б доведено.

Запрошуємо медично-освічену частину нашої аудиторії особисто ознайомитися з цифрами та показниками, а медично-неосвіченій частині пропонуємо пригостити нас горнятком.

Коменти