Нині в Україні є величезна екологічна проблема — люди, що палять листя, сміття та суху траву. Це неабияк шкодить довкіллю, ґрунту та здоров’ю людей. Нумо розберімося, чому з цим необхідно боротися!

1. Це шкодить довкіллю.

Горіння — це процес окиснення (з’єднання кисню із речовиною, яку піддають горінню). Згадаємо також, що вуглець — це основна складова всього живого на нашій планеті, зокрема й рослин. Тож під час горіння трави, листя чи інших органічних сполук, завжди утворюється діоксид вуглецю (CO2), а підвищення концентрації вуглекислого газу спричиняє збільшення “парникового ефекту” на нашій планеті.

Саме цей ефект і призводить до глобального потепління, так-так, того самого, яким нас лякають вчені вже декілька десятиліть.

І ні, спалювання однієї купки листя за хатою, може, й не буде помітним… А якщо це роблять мільйони? 

І це вже не кажучи про підпали сухого очерету на річках, коли гинуть птахи, які там гніздувалися, жаби та інші тварини, яким нікуди подітися.

2. Це шкодить родючості ґрунту.

Спалюючи траву, ви позбавляєте ґрунт поживних речовин, які він міг би отримати від процесу гниття. Наприклад, більшість чорноземів не утворилися б, якби не постійне поповнення ґрунту поживними речовинами з мертвих рослин. Така ж біда спіткає й сполуки азоту, які при згорянні просто вивільняють азот в атмосферу і вже наступне покоління рослин не зможе отримати його з ґрунту, а азотні сполуки, між іншим, є дуже важливими для життєдіяльності рослин.

Також від горіння гине багато комах, личинок та й взагалі велика частина мікрофлори ґрунту. Після підпалів зазвичай виживає лише найневибагливіша трава — переважно саме бур’ян.

Пожежні гасять траву, що горить.

Пожежні гасять траву, що горить. Фото — ГУ ДСНС України у Київській області

3. Це шкодить здоров’ю людей.

Найочевидніше, що шкодить здоров’ю людей — це шкідливі викиди в атмосферу. Всі ми люди й усім нам потрібне повітря. І якщо це повітря занадто брудне, то ми матимемо проблеми зі здоров’ям.

А що ж виділяється в атмосферу, окрім вуглекислого газу, який, до речі, також є не дуже корисним? А в атмосферу виділяються також:

  • Пестициди. Господарі часто використовують пестициди, щоб плодові рослини росли гарно і рясно, якомога далі від шкідників. Рослинки впродовж свого життя накопичують ці пестициди. І ось ці рослинки горять… В атмосферу разом із димом викидаються накопичені пестициди й люди ними дихають. А пестициди у людей можуть викликати ускладнене дихання, та навіть ураження центральної нервової системи (мозку та спинного мозку);
  • Отруйні мікрочастинки. Оскільки люди вважають, що, раз вже горить купа з листям, то нехай там і горить різне дрібне сміттячко, на кшталт пластикових виробів. Під час згорання того самого поліетиленового пакета в атмосферу виділяється неймовірно отруйна суміш, що складається зі шкідливих та канцерогенних речовин;
  • Чадний газ. Здебільшого люди мало зважають на те, що листя, трава, чи сміття тліє. Ну тліє собі, ну й нехай. Але під час тління через брак кисню утворюється багато монооксиду вуглецю або, інакше кажучи, чадного газу (CO). Такий газ є дуже отруйним, здебільшого тому, що, потрапляючи у кров, сполучається з гемоглобіном. Концентрація цього газу в повітрі всього лиш рівня 0.05% здатна викликати головний біль, погіршення зору та слуху, а 0.1% за дві години може і взагалі вбити. А для настання летальних наслідків від вуглекислого газу його має бути у 30-40 разів більше: від 3% до 5% концентрації у повітрі.

По-четверте: підпал — пожежонебезпечний

Неконтрольоване полум’я може перекинутися на ліси, степи чи населені пункти й спричинити масштабні пожежі, які завдадуть неймовірних збитків, матеріальних, екологічних та гуманітарних. Особливо коли підпал здійснюють у вітряну погоду. А у тиху погоду дим зазвичай стелиться землею, від чого можуть страждати місцеві мешканці.

Також можуть початися торф’яні пожежі, як то було 2015 року.

Забруднена атмосфера від торф'яних пожеж (4 вересня 2015, Одещина)

Забруднена атмосфера від торф’яних пожеж (4 вересня 2015, Одещина)

І це геть не весь перелік причин, з яких не варто палити листя, сміття чи суху траву. Наприклад, в українському законодавстві передбачено різні закони та нормативні акти, які гарантують безпеку довкілля та забороняють спалювання сухої трави, листя чи сміття:

  • Стаття 50 Конституції України. Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.
  • Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій. П.3.6.14. Спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.
    П.3.7.4. Прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя.
  • Кодекс України про адміністративні правопорушення. Стаття 77-1. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу — тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, наступного разу, коли надумаєте спалити листя, сміття чи суху траву, подумайте про те, скільки шкоди ви цим завдасте довкіллю, оточенню та самому собі.

Текст — Володимир стадник

Коменти

Віктор Полянко

Тема статті надзвичайно актуальна, на жаль. Проте я сумніваюся, що стихійні палії читають подібні матеріали. Або взагалі читають)

вампірАя

клас