Сьогодні пройде надзвичайне засідання експертного комітету, скликане, аби визначити, чи оголошувати міжнародний надзвичайний стан. Причиною можливого надзвичайного стану є пневмонія, яку спричинив раніше невідомий коронавірус. На неї захворіло вже понад 440 осіб, а лікарі зафіксували дев’ять смертельних випадків.

Що таке коронавірус?

Коронавіруси – це велика група вірусів, поширених серед тварин та людей. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, деякі з цих вірусів можуть передаватися від тварин до людей, тобто бути зоонозними.

Свою назву коронавіруси отримали від латинського Corona, через те, що білкова оболонка вірусу нагадує сонячну корону.

Симптоми коронавірусів

Зазвичай коронавіруси викликають захворювання верхніх дихальних шляхів, схожі на звичайну застуду. Симптомами коронавірусів є нежить, кашель, біль у горлі, головний біль та іноді лихоманка. Вірус проявляє себе вже за два-чотири дні після зараження.

Для людей з ослабленою імунною системою, старших людей та дітей вірус небезпечний тим, що може викликати серйозніші захворювання. Наприклад, пневмонію чи бронхіт.

Деякі коронавіруси людини можуть бути смертельними. Скажімо, близькосхідний респіраторний синдром (БСРС), призводить до смерті трьох-чотирьох із десятка пацієнтів. Вперше його зафіксували 2012 року. Люди досі не винайшли вакцини, щоб убезпечитися від БСРС.

Як розповсюджується коронавірус?

Віруси розповсюджуються від контакту людей з тваринами. До прикладу, коронавірус із Китаю поширився серед людей, які відвідували тваринний ринок у місті Ухань. БСРС передався від верблюдів до людей. Тяжкий гострий респіраторний синдром (ТГРС), про який говорив увесь світ у 2002-2003 роках, теж передався фермерам від домашніх тварин.

Коли йдеться про передачу вірусів від людини до людини, варто пам’ятати кілька правил. Вважається, що віруси потрапляють в наш організм через слизову оболонку. Тому треба якомога частіше мити руки й не слід торкатися ними очей, носа чи рота.

Чи варто позбавлятися свого кота?

Ні.

Як лікуватися?

Здебільшого симптоми коронавірусів зникають за деякий час. Спочатку лікарі можуть призначити жарознижувальні препарати, накажуть пити багато води та більше відпочивати. Однак, якщо ви почуваєтесь гірше, не потрібно відкладати візит до лікаря.

Поки немає вакцини від коронавірусу, який зараз розповсюджується у Китаї. Невідомо, чи колись буде. Але ви завжди можете зменшити свої шанси підхопити болячку, дотримуючись базових правил гігієни та уникаючи великих скупчень людей.

Трохи оптимізму: У Канаді створили лікувальний гель з вірусів, що самовідновлюється.

Коменти

Ігор

В Україні коронавірус можуть і не знайти, бо їм треба, щоб повмирало більше пенсіонерів, для економії на пенсіях. Якщо зараз через кордон пропускають з температурою до 38, то наші заробітчани (особливо з Італії) напевно нам привезуть коронавірус (там, без страховки їх ніхто лікувати не буде). Потрібно на пунктах-пропуску розвернути військові шпиталі, тест лабораторії і стоянки, для перевірки всіх, хто має температуру від 37.

Сашко

Віруси це майбутнє. Їх буде більше і вони будуть сильніші.