Ми вже розповідали що таке коронавірус, тепер детальніше поговоримо про зафіксовані випадки зараження та мутацію вірусу.

Станом на вечір вівторка (22.01.20) МОЗ Китаю підтвердило 571 випадок зараження людей коронавірусом. 95 осіб перебувають у критичному стані, а 17 — померли. Ще 393 особи мають симптоми, а 15 медпрацівників, що контактували зі хворими — заразилися.

Усі 17 загиблих проживали у провінції, де й почався спалах. Але також зафіксовані десятки випадків зараження не тільки поза межами провінції Хубей, а й поза межами Китаю:

Коронавірус

Вірус поширився на великі міста, як-от Пекін, Шанхай, Макао та Гонконг. За кордоном випадки зараження підтвердили Таїланд, Тайвань, США, Південна Корея та Японія.

Вже 25 січня китайці б мали святкувати Китайський новий рік, але через спалах вірусу уряд Пекіна скасував всі масштабні новорічні заходи.

Гао Фу, генеральний директор Китайського центру контролю та профілактики захворювань, заявив, що вірус мутує та адаптується, тож це сильно ускладнює контроль над ним. Тому він може поширюватись швидше і ставати стійкішим, а це – посилює ризик епідемії.

Варто пам’ятати важливу деталь: інфікований — не означає хворий. 

Інфікована людина є носієм вірусу, але не має симптомів, оскільки ще не захворіла. Інкубаційний період коронавірусу становить приблизно 5-7 днів. Тобто людина може розповсюджувати вірус, навіть не знаючи, що вона є носієм.

Що робить Китай?

Китайська влада вже вживає активних заходів для стримування епідемії. Посилює нагляд за ринками, розташованими просто неба, госпіталізує людей з підозрою на коронавірус, вимагає носити маски у громадських місцях (наприклад у парках чи готелях), тимчасово зупиняє транспортне сполучення із містом Ухань. А також поширює інструкцію як вберегтися від зараження. Ну і найважливіше — досліджує коронавірус, аби дізнатися про нього якомога більше для ефективного протистояння.

Коронавірус

Співробітник вокзалу у місті Ухань (провінція Хубей) відстежує людей, які мають високу температуру. Пасажирам із лихоманкою надають медичну допомогу та реєструють.

Ізолювати місто майже неможливо, оскільки Ухань — це 42-ге за розміром місто планети з населенням 11 млн осіб. А ще це дуже важлива транспортна розв’язка: понад 20 головних доріг Китаю ведуть саме сюди. До того ж, згадайте про чудовий привід подорожувати – Китайський новий рік.

Причин для паніки немає?

Генетичний аналіз китайського коронавірусу показав, що його схожість з вірусом ТГРС становить 70%. Спалах ТГРС у 2002-2003 роках характеризувався високою смертністю, оскільки викликав тяжку гостру пневмонію і поширювався дуже швидко. Тоді захворіла 8461 людина, з яких 916 – загинули. Але вже 2004 року зафіксували три останні випадки захворювання. В Україні не спостерігалося жодного випадку зараження ТГРС. Усе ж таки про основні заходи профілактики варто пам’ятати.

Не панікуйте, мийте руки з милом і не чхайте на інших (у всіх сенсах цього слова).

Коменти

Тамара

Цей вірус – експеримент якоїсь лабораторії. Хтось його створив і тепер випустив на волю