Уже понад 5 тисяч людей у світі захворіли на новий штам коронавірусу. Ми вже писали про те, де саме він виник і що це власне таке.

Ця хвороба з Китаю спочатку нічим не відрізняється від звичайно грипу, та у тяжких випадках може завдати непоправної шкоди легеням і призвести до смерті. То ж як відрізнити його від звичайного грипу та своєчасно вилікувати?

З чого все почалося?

Випадок коронавірусної епідемії атакує світ не вперше. Ще 2012 та 2015 років увагу лікарів привернув цілий ряд симптомів у мешканців Південної Кореї, що здобув назву коронавірусного респіраторного синдрому Близького Сходу. Проте вірус 2019-2020 років має дещо інший генетичний матеріал, що вказує на новий штам.

Коронавірус є зоотичним, тобто може передаватися від тварин до людей і навпаки. Так, наприклад, попередні різновиди коронавірусу передалися нам від вівер та верблюдів. Проте гіпотетичного носія Нового коронавірусу (кодова назва: 2019-nCoV) поки що віднайти не вдалося. Відстежити кількість хворих та уже інфіковані країни можна на англомовній сторінці про коронавірус у Вікіпедії, яка оновлюється щодня з офіційних джерел.

Як відрізнити коронавірус від інших хвороб?

Окрім запалення легень, існує цілий спектр клінічних захворювань легкого, помірного та тяжкого ступенів, при яких проявляється 2019-nCoV. До списку входять також гострий респіраторний дистрес-синдром, сепсис та септичний шок.

Поки що не існує визначеного ряду симптомів, які б могли одразу вказати на наявність у людини коронавірусної інфекції.

На жаль, епідемічний період закороткий, щоб чітко описати симптоми хвороби. Але основними проявами наразі є ознаки зараження дихальних шляхів: нежить, біль у горлі, кашель, задишка, а також гарячка, памороки, підвищена температура.

Лікарі також можуть помітити характерні хрипи та шум тертя плеври під час прослуховування легень.

Таким чином, спочатку страждають легені. Вірус викликає їхнє запалення (пневмонію), перешкоджає нормальному диханню, руйнує легеневі паренхіми (гострий респіраторний дистрес-синдром або ж набряк легень). Потрапивши у кров коронавірус може викликати дисфункції інших органів (сепсис/септичний шок).

Найгірший сценарій

Якщо вірус не лікувати, кінцевий результат може бути дуже різним: починаючи від легкої форми пневмонії, та закінчуючи тяжким респіраторним дистрес-синдромом (набряк легень). У найгіршому випадку хвороба може призвести до болісної смерті.

Інший варіант також невтішний — одним із наслідків респіраторного дистрес-синдрому від 2019-nCoV може бути незворотне пошкодження легень.

Як запобігти зараженню?

Поради поки будуть доволі загальними:

  • будьте уважні до оточення;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни;
  • частіше мийте руки;
  • уникайте сирих або частково сирих продуктів тваринного походження;
  • прикривайте ніс та рот під час кашлю або чхання та уникайте контакту з людьми, що видаються хворими;
  • використовуйте індивідуальні засоби особистої гігієни (рушники, серветки, носовички тощо).

Якщо ви страждаєте на ГРВІ — сходіть до лікаря. Ізоляція допоможе знизити ризик зараження інших людей. Вірус може маскуватись під звичайною застудою чи грипом та є заразним навіть упродовж інкубаційного періоду.

Корисним буде також переглянути це видиво, щоб не панікувати завчасно, але й не бути необачними. Поінформований — значить озброєний.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти