Японські біологи з Осакського університету вперше у світі провели пересадку вирощених у лабораторії тканин серцевого м’яза (міокарду). Тепер потреба у пересадці серця може значно зменшитись. Щоб виростити нові клітини міокарда, дослідники взяли стовбурові клітини шкіри та крові дорослої людини і перепрограмували їх у подібний до ембріонального стан.

Пресконференція, де професор відділення серцево-судинної хірургії Осакського Університету Йошікі Сава розповідає про трансплантацію серцевих клітин. Чоловік у халаті (медик) японець сидить за столом перед мікрофоном, а на тлі ще хтось у халаті, але не японець.

Пресконференція, де професор відділення серцево-судинної хірургії Осакського університету Йошікі Сава розповідає про трансплантацію серцевих клітин

Таким чином, науковці змогли вплинути на зміну і розвиток ембріональних клітин, а відтак надавати їм бажаної форми. Їхні сили були спрямовані на штучний синтез клітин міокарда. Хворий, якому була проведена перша трансплантація, страждав на ішемічну кардіоміопатію. Це стан, коли слабкий серцевий м’яз втрачає здатність підтримувати нормальну циркуляцію крові в організмі. Ця хвороба часто вимагає пересадки серця.

Вирощені в лабораторії клітини серця біологи помістили на спеціальні листи, які приклали до пошкоджених ділянок хворого серця. Оскільки вирощені клітини ще молоді, то вони швидко зростуться із серцем та усунуть недуг без потреби у пересадці.

Лікарі певні, що нові м’язові клітини виділятимуть білок, який допоможе відновити судини і згодом покращити роботу серця. Зараз пацієнт ще у лікарні. Він буде на спостереженні протягом наступного року, а впродовж наступних трьох учені планують провести ще 9 пересадок для хворих на подібні недуги.

Я сподіваюся, що така трансплантація стане медичною технологією, що врятує якомога більше людей, адже я побачив уже достатньо життів, які не зміг врятувати.

Каже професор Осакського університету Йошікі Сава

Успіх операції покладе шлях новій технології, що стане доброю альтернативою донорству. Виростити нові клітини значно легше, ніж знайти донорське серце. Організм хворого може не прийняти донорський орган, а на вирощений у лабораторії негативної реакції не буде.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти