Вже більше ста років Туреччина воює з курдами. Курди — це найбільший народ, який досі не має власної держави. В різних країнах нині живе понад 36 мільйонів курдів.

Незважаючи на це, донедавна цей народ називали «гірськими турками», їм було заборонено  користуватись власною мовою, видавати книги, мати ЗМІ. До 1990-х Туреччина знищувала курдські поселення, на що Робітнича партія Курдистану відповідала зі зброєю в руках.

Курдське населення Туреччини перевищує 20 млн людей, Ірану — 9 мільйонів, Іраку — 5,5, Сирії — 1,8 мільйонів та ще по по 150 тисяч живе у Вірменії та Азербайджані. Лише офіційно кожен п’ятий житель Туреччини є курдом.

1920 року курди мали отримати власну державу, але Туреччина відмовилась виконувати угоди Севрського мирного договору, що призвело до численних повстань курдів.

Ми зробили відео, що простими словами пояснює столітню війну між турками й курдами. Дивіться, коментуйте, діліться, щоб знати все.

Дабер, займаюся озвученням українською мовою та поширенням цього матеріалу в маси. Легко можете знайти ці роботи під ніком AdrianZP.

Коменти