З початком цього десятиліття невеличке японське місто Фукусіма (яп. — «щасливий острів») стало відомим завдяки трагічній аварії, що сколихнула не тільки весь острів, але й весь світ. 11 березня 2011 року, внаслідок землетрусу у майже 9 балів за Шкалою Ріхтера, аварійний захист зупинив три енергоблоки Першої Фукусімської АЕС.

Утім, згодом, внаслідок перерваного електропостачання, в реакторі відбулося падіння рівня води та перегрів, адже відвести залишкове енерговиділення без електроенергії було неможливим.

Ранком наступного дня було оголошено евакуацію населення у радіусі 10 кілометрів від АЕС, а вже по обіді вибухнув перший енергоблок. 14-го березня відбулося ще два вибухи у третьому енергоблоці. На жаль, масштаби аварії можна порівняти із Чорнобилем, адже було зруйновано оболонку реактора, а ізотопи все ж потрапили у довкілля, хоча й не на великі відстані. 

Згідно з даними NASA, землетрус 2011 року зсунув вісь Землі на 8 сантиметрів та скоротив тривалість земної доби на 1,6 мікросекунди.

На початку цього року японська влада префектури Фукусіма зробила революційний крок до «зеленої» енергетики, схваливши план-капкан щодо альтернативних джерел у префектурі. Згідно з ним, регіон повністю перейде на відновлювані джерела енергії до 2040 року.

Сьогодні показник «зеленої» електроенергії становить майже половину від усіх надходжень. Досягнувши мети, Фукусіма зможе виробляти понад 600 мегаватів чистої енергії, себто 2/3 від тієї потужності, яку було втрачено разом із зупиненою АЕС майже декаду тому.

Очікується, що протягом наступних 10 років цієї позначки досягатимуть завдяки сонячним електростанціям та вітрогенераторам, які розташують у найзручніших місцях. Так, наприклад, сонячні ферми облаштують на місці занедбаних ферм та домогосподарств, а вітряки збудують у горах біля Фукусіми.

Візуалізація проєкту озеленення енергії Фукусіми.

Амбітний проєкт обіцяє поєднати інфраструктуру регіону із Токіо (понад 80 км), а також спустошити державний бюджет на майже 3 мільярди доларів.

На додаток до класичної зеленої інфраструктури, уряд Фукусіми планує запровадити геотермальні електростанції та збільшити кількість біопаливних генераторів. Це не буде основною частиною вироблення електроенергії, проте істотно знизить навантаження на сонячні ферми та вітряки.

Утім, найближчим часом Японія все одно не зможе позбутися ядерної енергетики, адже, попри антиатомні рухи по всій країні, прем’єр країни Сінцо Абе надає перевагу  відновленню старих реакторів перед запровадженням альтернативних джерел.

Насамкінець варто згадати, що Японія все ще живиться переважно природним газом, а також входить до трійки найбільших світових імпортерів вугілля у світі. 

Коменти