Сонячні панелі цілком виправдовують свою назву, бо не генерують енергію у темний час доби та у хмарну погоду. Така їхня особливість не дає спати науковцям, які постійно шукають альтернативні джерела, однаково ефективні за будь-якої погоди та незалежні від світла чи хмар.

Американський дослідник Джеремі Мандей у статті, опублікованій в науковому  журналі ACS Photonics, стверджує, що винайшов пристрій, який генеруватиме енергію із земного випромінювання у відкритий космос. Він називав свій пристрій «антисонячним елементом» на противагу фотоелементам, які є основою сонячних панелей.

Сонячні панелі «націлюють» на Сонце, аби поглинати світло і виробляти електроенергію. Винахід Мандея працює з точністю до навпаки: ми спрямуємо антисонячні елементи на небо, і вони виділятимуть енергію у вигляді інфрачервоного випромінювання, як і вся земна поверхня.

Ми використовуємо різні матеріали, але фізика одна для фото- і «антисонячних»  елементів

Джеремі Мандей, автор дослідження

Мандей також стверджує – якщо «антисонячні» елементи під’єднати до джерел тепла, можна суттєво збільшити їхню потужність. Як приклад Мандей наводить великі промислові підприємства, що випускають чимало тепла просто у повітря.

Головною перевагою «антисонячних» елементів є те, що вони працюють 24/7. Головне лишень не спрямовувати їх на Сонце. 

«Антисонячний» елемент все ще доволі молодий винахід у порівнянні зі своїми конкурентами та суттєво поступається їм. Скажімо, з одного квадратного метра «антисонячних» панелей можна отримати вчетверо менше енергії, аніж з одного метра сонячних. Однак Джеремі Мандей переконаний, що за його винаходом майбутнє.

Також читайте, скільки можна заробити на сонячній електростанції в Україні.

Коменти