30 січня на екрани України вийшов фільм «Наші котики», а точніше «Наші котики або як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану». Нам здається, що назва вповні передає увесь дух фільму. Але давайте все ж поговоримо детальніше.

Про що фільм?

Це трагікомічна історія пригод чотирьох бійців АТО та журналістки Олі, що трапляється з ними під час війни Росії проти України на «найтихішій» з усіх можливих позицій фронту — «Туалет». Позиція має таку кумедну назву, бо там справді найкращий в АТО туалет. Жоден з добровольців — інженер, актор, футбольний тренер та продавець квітів, — не має бойового досвіду.

Поза тим, саме вони стають причиною грандіозного фіаско масштабної операції ворога. Тут є і Путін, і навіть Кремль палає. В цьому фільмі дуже вдало збалансовані позитив та драма, реальність та гротеск.

Чому «котики»?

Наші котики фільм

Бо більшість волонтерів називали бійців «котиками», а ще у фільмі є талісман-котик. Можливо, незабаром ми навіть побачимо мерч із цією самою фігуркою

Ви що, пропонуєте мені сміятися з війни?!

«Патріотична неполіткоректна комедія» — саме таке гасло має фільм, знятий режисером Володимиром Тихим. У ньому доволі специфічний, нерідко чорний гумор.

Запитайте будь-якого ветерана і він вам відповість, що на війні без гумору — ніяк. 

Комедійний екшн насичений сатиричними жартами та буфонадою. Тобто, якщо ви чутливі до перебільшень та військового гумору — варто усе ж таки замислитися, перш ніж йти на фільм. Та ні, жартуємо, поза сумнівом — йти варто. Але зрозумійте і те, що гротеск є невіддільною частиною будь-якої сатиричної комедії.

Ми не сміємося над війною, ми сміємося смерті в обличчя.

Дмитро Тубольцев, виконавець головної ролі

Як буквально, так і фігурально. Смерть тут, до речі, дуже кумедний персонаж. А складний грим, над яким працювала художниця Катерина Струкова, накладали годинами. Неполіткоректний комедійний екшн має чимало «пасхалок» та чудові саундтреки.

А багато подій фільму засновано на реальних історіях. Наприклад, виконавець ролі позивного «Літо», актор Дмитро Тубольцев — доброволець і учасник бойових дій. Режисер Володимир Тихий радився з ним щодо сценарію та характеру поведінки героїв.

На жаль, українські кінотеатри ще й досі страждають на комплекс меншовартості та не вірять в українське кіно. Сеанси на цей фільм вони ставлять у незручний час — наприклад, тільки один сеанс, до того ж зранку. Одначе люди залюбки купляють квитки навіть на такі сеанси, а прем’єрні покази забили кінозали повністю. Підтримайте гривнею вітчизняне кіновиробництво, бо в Україні вміють знімати якісне та цікаве кіно.

«Наші котики» точно наробили галасу. Ще й якого. Цей фільм – ще одна маленька, але не менш важлива цеглина в «стіні», яку зводять наші ветерани, вписуючи свій досвід у книги, щоденники, хроніки російсько-української війни чи знімаючи такі фільми. Цю саму стіну правди ворог не зможе зламати.

Окрім того, через фільм ветерани можуть поділитися своїми переживаннями й з тими, хто не бачив війни. Показати повнішу картину свого життя та знайти більше точок для порозуміння з суспільством. Це важливий крок до налагодження діалогу між військовими та цивільними в Україні.

Уляна Супрун, продюсерка фільму

Також ви можете придбати кіноповість «Наші котики. Бліндаж», написану за сценарієм Володимира Тихого.

Коменти

Максим

Фільм дійсно дуже крутий. Баланс між драмою та комедією дійсно дуже гарно зроблений. Днями другий раз піду дивитися фільм в кінотеатр :)

Олег

По відгуках не дуже зрозуміло, чи вартісне то кіно…