Попри кліматичні особливості нинішньої зими, погодні умови все ще вражають не тільки наші дороги, але й здоров’я. За холодної пори року по всіх каналах дедалі частіше майорять згадки про імунітет та методи його підвищення, збільшення чи зміцнення. Варто провести лише пів години на YouTube, біля телевізора чи за газетою, і ти ба — ви вже знатимете про безліч нових фуфломіцинів, що зміцнять ваш імунітет та зупинять розвиток будь-якої хвороби.

Судячи з аптечних вітрин, засоби для підвищення імунітету витіснили навіть знамениті «йогурти», себто пробіотики. Їхнє коріння сягає аж самого пана Мечникова, який отримав Нобелівську премію за дослідження у галузі імунітету. Водночас він встиг достатньо нафантазувати на тему кишкової флори й незбагненної віри у  «корисні бактерії». Наразі не існує підтвердженого зв’язку між пробіотиками та підвищенням імунітету. Тож повернімося до нього і з’ясуємо, що то сі трафило.

Отже, імунітет і що з ним коїться

В уяві сучасної людини імунітет є не тільки якоюсь штукою, яку треба постійно підтримувати та посилювати, але й «службою охорони» нашого організму. Нам здається, що цю «службу» необхідно регулярно пестити замість того, аби завжди тримати її у бойовій готовності.

Ця «охорона» тренується на мільярдах маленьких мікробів, що потрапляють до неї через поручні у громадському транспорті чи чергове горнятко у кав’ярні.

Взаємодія з природою та довкіллям є нормальною для нашого організму, що таким чином не тільки набиває нам гулі, але й тримає імунітет у бойовій готовності щомиті. Простіше кажучи, з’їсти погано просмажену котлету чи колупатися брудним пальцем у носі — it’s ok.

Спрощена візуалізація роботи імунної системи.

На противагу здоровому глузду нерідко виникає гігієнічна манія: антисептики для рук, марлеві маски тощо. Дуже важливо щодня не тільки мити голову, але й стежити за її вмістом. Не секрет, що навіть славнозвісне «антибактеріальне мило» заборонене у більшості цивілізованих країн, адже надмірне миття може зашкодити шкірі.

Потрапляючи до нашого тіла, вірус починає невпинно розмножуватися, утворюючи такий собі табір. Утім, однієї ночі до його шатра завітає лімфоцит (зі «служби охорони») та відправить до VIP-ложі на концерт Йосипа Кобзона.

Зачекайте-но, з імунітетом взагалі нич не можна зробити?

Ми вже писали про імунізацію, тож зараз лише підсумуємо наші знання у контексті дискусії про імунітет. Вакцини особливим чином слугують нашому організму, утворюючи в «службі охорони» спецбатальйон. Аби бійці не сиділи без діла, завдяки вакцинації вони отримують боксерську грушу — невеличку дозу інфекції — яку щосекунди гамселять. Коли до вашого організму потрапить реальна інфекція, спецпідрозділ імунізації відправить її до ватажків так званих «рєспублік». До речі, про це ми теж писали.

Утім, вірусні інфекції, як і будь-які мікроорганізми, розвиваються. Тому імунітет не може запам’ятати їх усі, а ми досі хворіємо на ГРВІ.

Отже, імунітет неможливо зміцнити конкретною їжею, диво-пігулками, свічками чи іван-чаєм. Ні, це не працює. Взагалі. Подібні методики є лише профанацією і намаганням спростити вкрай складну роботу імунної системи і її особливості.

Та не все настільки погано. Замість зміцнення імунітету ви можете природним шляхом поліпшити ваш опір хворобам: правильно харчуватися та стежити за доброю фізичною формою. Не потрібно бігти купляти руколу, авокадо та абонемент до спортзалу. Вистачить щоденної зарядки, помірності у споживанні фаст-фуду та регулярних прогулянок нашою дивовижною країною.

Усілякі різні індуктори «інтерферонів» зміцнюють не імунітет, а гаманці виробників.

Подібним грішать навіть лікарі-імунологи, які після чергової імунограми кажуть вам про те, що з імунітетом все окей, але ліпше б ще трохи зміцнити. За його горе-порадами ви йдете до аптеки й витрачаєте на дурницю свої гроші, замість вечірньої піци для родини чи одноразової пожертви нашій редакції.

Лікарю, що зі мною буде?

Ваш гаманець схудне як Маколей Калкін після наркотиків.

Ми вже розібралися, що імунітет — не ваш смартфон, а отже його не можна правильно налаштувати чи скоригувати. Здоровий спосіб життя та регулярна фізична активність є файним і обов’язковим фактором, але й вони так само не впливають на імунітет напряму.

Імунна система — не м’яз чи губи, які можна накачати. 

Саме тому артилерійні дози аскорбінки, шипшини та ехінацеї — виразна риса пострадянського суспільства, яке радше вип’є непотрібні ліки й буде назавжди захищена від усього на світі, аніж відповідально поставиться до свого здоров’я. Та чи можна людей звинувачувати у тому, що вони хочуть бути здоровими? На нашу думку — ні. Саме тому йдеться не стільки про довірливе населення, скільки про нахабних виробників та горе-лікарів, а також засоби захисту від них.

Про терапевтичні методи на кшталт гірчичників навіть не починатимемо мову.

Чому ця дурня так активно продається?

Річ у тім, що бездоказова медицина, хоча й ніколи не була серйозним науковим важелем, все ж вкорінилася у мізки довірливого населення. Як ми зазначили вище, людям властиво вірити у прості розв’язання складних проблем — ми писали про соціальний аспект цього феномену у статті про популізм.

Можливо, настав час відмовитися від хірургії, антибіотиків, вакцинації, лабораторних аналізів та діагностики складних хвороб? Вартує лиш потикати диво-голками у потаємні точки тіла, або простимулювати серце певною методикою масажів.

Утім, якщо ви є прибічником технологій, які слугують людству, ми перелічили для вас декілька золотих правил, які дозволять підтримати добрий стан вашого здоров’я і покращити шанси під час епідемії грипу. Отож, спробуйте:

  • Регулярно мити руки, особливо після грошей, транспорту, смартфона чи товарів у магазині.
  • Ходити пішки якомога частіше, а не знімати пчих сусіда по автобусу зі свого плеча.
  • Завжди провітрювати. Сухе повітря — зло і водночас середовище для розмноження вірусів та грибків.
  • Тримати слизові, ніс та горло зволоженими. Підтримуйте наш природний бар’єр регулярними промиваннями та полосканнями.

Наприкінці ми зазначимо кілька авторитетних джерел, на основі яких ми склали доказову частину цієї статті — WHO, EAACI, AAFP, та загальний аналіз з імуностабілізації та міфів. Бувайте здорові!

Коменти

Олег

нарешті хтось написав що треба робити . А то звідусіль усі тільки й намагаються , що втюхати своє непотрібне лайно якомога дорожче . Автор не написав лише одного , де можна придбати якісні зволожувачі повітря в приміщенні і ще засоби для зволоження слизової

Светлана

То більше згодна,але вітаміни то є здоровье