Сьогодні почнемо відразу з висновків попередніх серій нашого блокбастеру.
Головний з них – запам’ятайте, запишіть, фейсбукам і дітям розповідайте: цивілізаційні відмінності між Європою/Польщею та, власне, Руссю (яка не переставала бути Європою, але, на відміну від Москви, ніколи не стала Степом) сформувалися в ХІІІ ст. Здебільшого.

Саме в часи часів роздрібненості (про них — у попередніх серіях) у населення руських князівств сформувалося розуміння культурної спорідненості, спільності історичної долі етнічного походження, релігійної приналежності. Для означення цієї спільності (але не тотожності!) використовували терміни «natio» (підкреслював спільність походження) i «gens» (підкреслював спільність мови).

Коротко нагадаю про найважливіші події початку ХІІІ ст. (навіть побіжний їх огляд забрав би неспівмірно багато часу; аби його заощадити для інших корисних справ, скористайтеся українською Вікі):

  • 1219 р. Мирна угода Великого князівства Литовського з Галицько-Волинським,
  • 1223 р. Поразка русько-половецького війська в битві з ординцями на р. Калці.
  • 1226 р. Князь Конрад Мазовецький передає Хелмську землю Тевтонському орденові Пресвятої Діви Марії.
  • 1230-ті рр. Масове запровадження магдебурзького права у польських містах.

Найголовніша — як на мій погляд — подія тих років сталася 1231 р. На наших землях було засновано першу прецепторію тамплієрів. Що таке «прецепторія», хто такі «тамплієри» і чому історію сучасної України неможливо уявити без цього знання?

Отже, прецепторія – це не що інше як «провінційна громада або релігійний дім середньовічних Лицарів Храму, підпорядковані лондонському Храму» (цитую за: The Collaborative International Dictionary of English, про сам Храм тут.

Хто такі тамплієри? Офіційна назва «Бідні брати-воїни Христа та Соломонового Храму» (лат. «Pauperes Commilitones Christi Templique Solomonici»). Заснований Орден приблизно 1018 року таким собі Гуго де Пейєном (біографічний начерк і селфі тут).

За два століття Орден перетворився на найпотужнішу мілітарну та економічну силу середньовічної Європи. Скажу більше: історію Старого Світу, а, отже, й історію України неможливо уявити поза історією Ордену, так само як неможливо уявити історію Європи без християнства, банків, військового мистецтва, медицини та кам’яних будинків. І, на жаль, без єврейських погромів, масових вбивств православних та й будь-яких інших «інославних» взагалі.

Крутий поворот в цій історії, згідно з популярною версією (принаймні мені вона подобається найбільше), стався 1204 р. Під час облоги Константинополя (це IV Хрестовий похід) єврейська громада міста уклала угоду з «тамплями»: в обмін на недоторканість євреї передали лицарям знання про три невідомі останнім найважливіші технології. Які, врешті-решт, і змінили тодішній світ. А значить, і сучасний також:

  1. Кип’ятіння води,
  2. Використання спирту як дезінфекційної та знеболювальної речовини,
  3. Чековий обіг.

Герб Гуго де Пайєна, який став гербом Ордену

 

Печатка Ордену

Осада Константинополя, 1204 р. Інстаграм очевидця.

Облога Константинополя, 1204 р. Інстаграм очевидця.

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти

Станіслав

До 13го століття воду не кип’ятили? Тільки підігрівали? Давньоримська кухня не містить рецептів, де було б написано щось про кип’ятіння води? А коли проводили ампутацію хворої на гангрену кінцівки її не обробляли нічим? Просто рубали?