Днями американське наукове видання Science опублікувало звіт нідерландських медиків, які повідомили про успішне випробування нової роботизованої системи. Науковці охрестили своє творіння дивом «супермікрохірургії», і досягли приголомшливої мети: робот здатен працювати з капілярами діаметром менш ніж міліметр.

Власне, сферичний MUSA у вакуумі.

Систему, що отримала назву MUSA, спроєктували спеціально для реконструктивної мікрохірургії, себто для відновлення втрачених людських тканин. Годі й казати, з якою точністю та чіткістю має проходити операція від першої й до останньої секунди.

Використовуючи систему MUSA, лікарі можуть проводити операції на капілярах діаметром до 0,3-0,8 міліметра.

До цього такі крихітні судини підпадали й під людські руки хірургів, але лише тих, хто мав не один десяток років досвіду за плечима. Завдяки MUSA втручання такого штибу зекономить не лише людський капітал, але й нерви. Двадцять успішно прооперованих пацієнток довели, що рішення працює.

У кожної пацієнтки хвороба призвела до розвитку лімфостазу — накопичення рідини у міжклітинному просторі через деякі порушення лімфи. Лікування цієї хвороби майже завжди супроводжується хірургічним втручанням на мікроскопічному рівні. Лікарі відновлюють зв’язок лімфи та крові, з’єднуючи судини та капіляри. Суть лікування така — що швидше вдасться з’єднати найдрібніші судини, то кращим буде результат.

Саме цієї миті у гру вступає MUSA. Робот, звісно, не проводить повноцінне хірургічне втручання, проте значно полегшує і пришвидшує деякі процеси. Під час операції MUSA із кришталевою точністю відтворює рухи головного хірурга, повторюючи маніпуляції у зменшеному масштабі. Сам лікар контролює перебіг операції за допомогою зображення з мікроскопа.

Супермікрохірургія в роботі.

Алгоритми аналізували переміщення рук і автоматично відфільтровували тремор, посмикування та інші зайві рухи.

Підсумки операцій на 20 пацієнтках науковці підбили за три місяці по тому, коли усі організми встигли відновитися. Порівнявши їхній стан зі станом після класичної хірургії, медична комісія відзначила, що якість швів була на рівні найкращих хірургів світу. З іншого боку, операція з MUSA тривала майже дві години, хоча команда досвідчених хірургів та асистентів впоралася б на пів години швидше.

Рівень точності MUSA.

На думку розробників, така різниця у швидкості операції пов’язана не стільки з особливістю MUSA, скільки з незвичкою хірургів працювати пліч-о-пліч із роботами. Очікується, що з досвідом користування та покращеннями інтерфейсу швидкість і результати операції матимуть вищий рівень.

Коменти