31 січня Британія вийшла з Євросоюзу, це явище назвали Brexit. Підготовка Брекзиту тривала майже чотири роки. Країна посідала друге місце ЄС за населенням і внесками до спільного бюджету, та третє — за об’ємами економіки.

Британія увійшла до Європейського союзу 73-го року, а тепер стала першою країною, що покинула його. Це вже не перший референдум щодо членства Британії в Європі. На референдумі 1975 року 67% виборців проголосували за те, щоб залишитись.

2016 року було проведено ще один референдум, де 17 мільйонів британців (52% населення) проголосували за вихід із Єврозони. Туманними вулицями їздив червоний автобус з написом «ми платимо ЄС 350 мільйонів фунтів щотижня, давайте витратимо їх на медицину! Голосуй за вихід». Що люди й зробили.

До брекзиту Британія відчеканила три мільйони пам’ятних монет по 50 пенсів з написом: «31 жовтня. Мир, процвітання та дружба з усіма народами». Коли дату виходу перенесли, ці монети довелося переплатити та знищити, а замість них випустили ще три мільйони з тим же написом і датою «31 січня».

Дивіться наше відео з поясненням, що таке Brexit, та які наслідки він матиме для Британії та Європи.

Дабер, займаюся озвученням українською мовою та поширенням цього матеріалу в маси. Легко можете знайти ці роботи під ніком AdrianZP.

Коменти