Ще з часів Кучмагейту оприлюднення провокативних аудіозаписів розмов політиків стало не лише трендом новин, але й технологічним викликом. І хоча штучний інтелект вже давно навчився підробляти голос на аудіо, правдивість будь-яких плівок безсумнівна, особливо якщо ви любите дивитися телевізор.

Сьогоднішні гаджети не тільки розпізнають вашу мову, але й можуть автономно прослуховувати вас. Аби хоча б трохи зсунути терези у бік приватності, чиказькі дослідники створили робочий прототип браслета Jammer, який дарує навколишнім мікрофонам милозвучний «білий шум». Нумо розберімося, як він влаштований!

Напередодні конференції «Conference on Human Factors in Computing Systems 2020» дослідники завершили розробку браслета-глушилки, який успішно протестували на самому заході.

Будова браслета-глушилки Jammer. Зверніть увагу на перетворювачі (схожі на камери останніх iPhone), до них ми повернемося згодом.

За своєю сутністю технологія роботи Jammer досить проста: пристрій сам випромінює ультразвуковий «білий шум», засмічуючи весь активний діапазон частот. Сучасні мікрофони влаштовані так, що цей «білий шум» вони не тільки активно сприймають, але й посилюють. Людське вухо не зможе вловити це шипіння, проте його буде добряче чути на аудіозапису. Власне, лише його й буде чутно.

Показник помилок у розпізнавання, порівняння з іншими джерелами. Бачимо, що після 90 градусів браслет Jammer поза конкуренцією.

Зверніть увагу на параметр якості розпізнавання мовлення, себто вертикальну вісь. В межах ефективного радіуса роботи показник глушилки сягає майже 100% на всіх напрямках. Втім, це не захищає від прослуховування на великих відкритих територіях із точковими спрямованими мікрофонами.

Сам Jammer поки що досить величенький, хоча його функціонал вже на вищому рівні. Перевіряли браслет не тільки у лабораторних умовах, але й в навчальних закладах та торговельних центрах.

Маючи впевненість, що браслет глушитиме усі мікрофони навколо, люди почувалися спокійніше.

Прототип браслета поки що досить громіздкий, але при цьому повністю функціональний. Його перевірили в лабораторії, а також на студентах навчального закладу. Причому в останньому випадку був відзначений найпозитивніший ефект – при використанні «глушилки» люди почувалися спокійніше.

Метрика розпізнавання слів за умови накриття браслету сторонніми предметами.

Також цікаво, що, накривши мікрофон якимось матеріалом, його ефективність можна як зменшити, так і збільшити. Річ у тім, що деякі матеріали нейтралізують ультразвукову глушилку Jammer’у, а деякі — навпаки. Порівняйте сірі стовпчики (вимкнений браслет) та сині (увімкнений).

Настав час повернутися до перетворювачів, які ми помітили на першій ілюстрації. Сама система ультразвукової глушилки не є новинкою, адже саме вона лежить в основі більшості антишпигунських пристроїв. Відмінність браслета Jammer від них полягає у градусах, себто в радіусі дії. Серійні антишпигунські пристрої використовують напрямлені випромінювачі, які не мають сенсу, якщо розташування прослуховувань невідоме, або їх набагато більше за перетворювачів.

Браслет Jammer використовує рухи вашого тіла, аби перекрити  «мертві зони» випромінювачів.

Винахідники знайшли застосування природним рухам рук людини під час розмови чи прогулянки. Десятки випромінювачів, які постійно рухаються у просторі, перекривають напрямлені прослуховувачі з будь-якого боку та в будь-якій кількості.

До речі, для власників 3D-принтерів, Arduino, та любителів математичного моделювання — дослідники виклали креслення та коди у відкритий доступ на GitHub.

Порівняльний графік розпізнавання мовлення за використання Jammer.

Коменти