У світі приблизно 4 млрд осіб не мають доступу до інтернету. Доки Ілон Маск планує розв’язувати цю проблему запуском супутникового інтернету Starlink, американський стартап Telelift пропонує локальні рішення за допомогою дронів. Своєрідні летючі вежі мобільного зв’язку.

Як це працює?

Дрон приєднується дротом до джерела живлення, що розташоване на землі. У такий спосіб дрон може «зависати» над землею на висоті 61 метр і при цьому бути під’єднаним, наприклад, до сонячних панелей. В такому стані він зможе перебувати протягом місяця, бо потребує небагато енергії – приблизно стільки ж, скільки ваша мікрохвильовка, поки ви розігріваєте в ній обід. Якщо дріт переріжуть – крилатий друг не впаде, бо оснащений резервним акумулятором.

Telelift дрон інтернет

До речі, дрон не маленький – приблизно розміром з обідній стіл

Де запустять проєкт?

Основний фокус проєкту – передмістя. Саме тут виникають проблеми з доступом до інтернету. Один дрон забезпечить населення якісним (4G LTE) інтернетом в радіусі від 30 до 50 км. Ціна такого дрону стартує від 40 тис. $.

Telelift дрон інтернет

Дрон може живитися від будь-якого джерела живлення змінного струму

Дрони вже успішно випробували під час Національного Чемпіонату з віндсерфінгу у Франції. Зараз Telelift співпрацює із некомерційною організацією WeRobotics, яка впроваджує технології та дрони на локальному рівні в Африці, Азії та Латинській Америці.

У таких країнах, як Кенія, Нігер, Сенегал та Ботсвана є чимало територій з поганим інтернет-покриттям. Тож саме тут розробники планують реалізувати проєкт Telelift найближчим часом.

Але існують деякі перешкоди для запуску. Наприклад, екстремальна спека в Африці, яку дрони можуть просто не витримати, якщо працюватимуть безперервно. Цю проблему можна розв’язати, оснастивши їх стійкими до високих температур матеріалами та вдосконаливши двигуни.

Коменти