Сфера ксенотрансплантації, яка допомагає в лікуванні важких опіків, зараз активно розвивається. Найпоширенішим варіантом лікування сильних опіків є трансплантація шкіри з іншої частини тіла. Ще один варіант — нова технологія Xeno-Skin, де генетично модифікована шкіра свині тимчасово покриває опік і стимулює швидке загоєння. Її прикріплюють хірургічними скобами.

Але бувають опіки дуже важкого ступеня, коли на тілі просто не залишається вцілілого шару шкіри, достатнього для фіксування скобами. Саме коли зруйновані й верхній, і нижній шари шкіри — у пригоді стане новий портативний біопринтер.

Так, канадські вчені представили прилад, що «друкує» клаптики штучної шкіри безпосередньо на опікову рану. Працює він як диспенсер для скотчу або стрічковий коректор, яким виправляють помилки. Але замість клейкої стрічки — жива тканина.

опіки портативний біопрінтер

Ліворуч показано, як лікар наносить штучну шкіру на опік.

Завдяки цьому «біоскотчу» на рану легко наносять смужки штучної шкіри, а також мезенхемальні стромальні клітини. Це такі клітини, які мають протизапальні властивості та стимулюють регенерацію.

Вчені успішно провели випробування на опіках свиней:

З допомогою пристрою ми успішно нанесли смужки живих клітин [шкіри] на рани рівномірно, безпечно та надійно. Дуже важливо, що рани були оброблені мезенхемальними стромальними клітинами. Завдяки чому було зменшене запалення та рубці, у порівнянні з іншими необробленими ранами.

Марк Йешке, медичний директор Центру опіків ім. Росса Тіллі, що у Торонто, Канада

Потенціально такий біопринтер можна застосовувати у медичній сфері не тільки для лікування опіків важких ступенів.

Коменти