Смартфони давно стали продовженням наших рук. За їхньою допомогою ми ходимо на побачення, замовляємо піцу та дізнаємося щось нове й цікаве. Скажімо, середньостатистичний британець перевіряє свій смартфон що 12 хвилин. Звісно, це усереднене значення між людьми, які лише телефонують, та тими, хто має чорний пояс із зависання у соцмережах.

Через те, що ми користуємося смартфонами у різних місцях та різних ситуаціях, вони мають властивість забруднюватися. Компанія VitalVio провела опитування, яке показало, що 88% американців користуються смартфонами в туалеті, 89% під час приготування їжі й 80% під час поїздок у громадському транспорті.

Дані VitalVio показують, що зі смартфонами у вбиральнях не розлучаються не тільки мілленіали (90%), а й бебі-бумери. Три з чотирьох бумерів (74%) розблоковують смартфон у туалеті.

VitalVio також опитала скільки людей хоча б раз чистили свій смартфон. Опитування показало, що хоча б раз це робили 75% осіб, а один з чотирьох американців (23%) жодного разу не чистив свій смартфон. У гендерному співвідношенні чоловіки виявились бруднішими за жінок – 26% проти 20% серед тих, хто жодного разу не чистив свій смартфон.

Туалетний папір для смартфонів у громадській вбиральні японського аеропорту

Науковці з Центру з питань контролю та профілактики захворювань США стверджують, що у 80% випадків респіраторні захворювання передаються через немиті руки. Зокрема й коронавірус. Мікроби та віруси потрапляють до нашого організму, коли ми торкаємося брудними руками очей, носа чи рота.

Нікому не видається дивним приймати душ або ж чистити зуби. Люди прибирають в будинках, заїжджають до автомийок та миють руки, однак, як бачимо, забувають чистити свої смартфони. Саме тому ми вирішили нагадати кілька способів, як можна очистити свій гаджет.

Пам’ятайте: перед чисткою смартфона необхідно його вимкнути та від’єднати усі кабелі.

Суха мікрофібра

Суха мікрофібра наразі є одним з найуніверсальніших засобів для очищення смартфона. Її для очищення смартфонів рекомендує, зокрема, Apple. Гаджет можна протирати сухою мікрофіброю, а можна змочити її у теплій мильній воді. Однак, у такому разі варто бути акуратним, щоб волога не потрапила у роз’єми та динаміки.

Якщо ви користуєтесь спреєм для очищення смартфона, то не варто розпилювати його на гаджет, а краще нанести на мікрофібру і вже потім протирати.

70% розчин медичного спирту

Медичний спирт може стати чудовим виходом для людей, які хочуть знищити якнайбільше бактерій. Спирт можна розбавити водою й акуратно протерти гаджет. Тут також варто бути обережним, щоби розчин не потрапив у роз’єми та динаміки й не вбив гаджет разом із мікробами.

Мінусом протирання спиртом є те, що спирт руйнує олеофобне покриття смартфонів. Олеофобне покриття – це така собі “глазур”, яка не дозволяє поту та мікрочастинкам “в’їдатися” у гаджет і є причиною, чому смартфон з легкістю вислизає з рук власника.

Ультрафіолетові очищувачі врятують ваш смартфон

Принаймні, так кажуть представники компаній, які продають подібні пристрої. УФ-очищувачі для смартфонів – нове й доволі недешеве розв’язання ваших проблем із мікробами. Ультрафіолет руйнує ДНК мікроорганізмів, у такий спосіб вбиваючи їх і не даючи їм розмножуватись. Власне, він і є тою причиною, чому Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує засмагати надто довго.

Ультрафіолетовий очищувач

Ви також можете скористатися й досить дешевим УФ-очищувачем, яким є наше Сонце. Однак не варто надовго залишати смартфон на Сонці за температури, яка перевищує 21 градус за Цельсієм. Це може призвести до перегріву та передчасного прощання із гаджетом.

Як каже народна приказка, чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Тому мийте руки з милом і краще відкладіть телефон, коли маєте відповісти на поклик природи.

Коменти