Коли чуєш слово «хакер», у свідомості мимоволі виникають негативні асоціації, наче це якась ворожа істота, яка прийшла поцупити твою особисту інформацію. Але хакери насправді бувають білими та пухнастими.

Білі та чорні капелюхи

У вестернах часто поганих та добрих героїв розрізняють за кольором капелюха: добрі носять білий, а антагоністи — чорний. За цією ж аналогію хакерів називають «білими» та «чорними капелюхами». Щоправда, ще існують «сірі».

Білі капелюхи — це хакери, які атакують комп’ютерні системи з метою виявлення вразливостей та помилок. 

Надалі це допомагає зробити продукт безпечнішим. Тобто вони намагаються запобігти крадіжці ваших особистих даних та грошей. 2019 року білі капелюхи заробили понад 40 млн $. Це доводить, що гарно заробляти можна і добрими справами.

Багато компаній проводять конкурси на знаходження помилок і щедро винагороджують переможців. Як-от Telegram, який проводив конкурс на злам криптозахисту месенджера. Ентузіасти, що знайшли вразливості, могли виграти 300 тис. $ плюс бонусні 100 тис. $. На постійній основі, в межах bug bounty program, компанія винагороджує сумою від 500 до 100 тис. $, залежно від серйозності знайденої проблеми. Але не Телеграмом єдиним. ПриватБанк, Google, Facebook, Microsoft, Mozilla та інші також мають bug bounty program.

Трошки статистики від HackerOne

Платформа HackerOne — це спільнота білих капелюхів. Станом на 2020 рік організація має чималу армію — 600 тис. зареєстрованих «білих капелюхів». Згідно зі щорічним звітом, за 2019 рік вони:

  • заробили рекордні 40 млн $
  • сім з них заробили понад 1 млн $ кожен
  • тринадцять — понад 500 тис. $ кожен
  • 146 — по 100 тис. $

Щодо географії, то хакери з Австрії та Швейцарії заробили на 950% більше, ніж 2018 року. Серед країн азійсько-тихоокеанського регіону прибутки збільшились на 250%.

З цих 40 млн $:

  • Левова частка (16%) належать хакерам із США
  • 10% — Індії
  • 8% — Росії
  • 7% — Китаю
  • 4% — Німеччині

Для 59% учасників хакерство — це хобі. Прибуткове хобі.

Переважна більшість білих капелюхів (аж цілих 83%) — молоді люди до 34 років. І майже всі вони — самоучки. Здебільшого свій заробіток вони використовують на типові витрати: оплата навчання, будинку чи покупка машини.

Хоча справа не тільки в грошах. 27% віддавали зароблені гроші на благодійність

78% кажуть, що використовують свій досвід хакерства у пошуках роботи. А роботи є чимало — від приватних компаній до державних організацій (наприклад, у департаменті кіберполіції).

62% хакерів присвячують пошуку вразливостей до 20 годин на тиждень; 22% — від 20 до 40 годин; 16% — понад 40 годин на тиждень

Вони виявляють недоліки у системах та покращують безпеку, фактично захищаючи нас. А з огляду на прогнози, що сфера кіберзлочинності 2021 року перевищить 6 трлн $ — білі капелюхи дуже допоможуть у побудові міцних захисних систем.

Коменти