27 лютого в українських кінотеатрах розпочався прокат воєнної драми «Черкаси». Стрічка присвячена останньому українському кораблю у Криму, який відважно чинив опір російським окупаційним військам — морському тральнику «Черкаси».

Весна 2014 року. Крим захоплюють російські військові без розпізнавальних знаків, так звані «зелені чоловічки». Тим часом корабель ВМС України «Черкаси», який прибув на навчання, дислокується на озері Донузлав. На виході з озера російські військові затоплюють 4 судна. Таким чином вихід із бухти Донузлав для наших моряків заблокований. Операцією із захоплення українських кораблів керувало вище командування Чорноморського флоту Росії. Один за одним кораблі українського флоту здаються російським військам. Лише 48 моряків, екіпаж тральника «Черкаси»,  чинять опір до останнього.

Ідея стрічки виникла, коли режисер Тимур Ященко побачив відеоролик, знятий моряками під час перебування в облозі російських військ, яка тривала 20 днів.

Упродовж фільмування Юрій Федаш, справжній командир «Черкас», капітан ІІ рангу, консультував знімальну групу. Саме завдяки його зусиллям до фільму включили важливий сюжет — про допомогу місцевого татарського населення українським військовим. Саме так! Попри ризик переслідування росіянами, кримські татари мужньо поставляли на корабель продукти та запчастини.

Якщо ви їздили синьою гілкою київського метро, то бачили постери у поїзді, які розповідають цікаві факти про корабель «Черкаси» і історію опору екіпажу під час анексії Криму

Самого командира у фільмі зіграв актор та доброволець АТО Роман Семисал, якого ви могли бачити у «Кіборгах». Також у «Черкасах» знявся Володимир Бойко — моряк та реальний свідок подій фільму, що тоді ніс службу на кораблі.

Ще один моряк тральника — Михайло Воскобойнік, який зіграв у фільмі героя на прізвисько «Спорт». Шостого березня 2014 року Росія затопила лишень 2 судна, тому надія вийти у відкрите море була. Потрібен був доброволець, який би відтягнув один з затоплених кораблів. Коли «Черкаси» підійшли до цього корабля кормою, доброволець мав перестрибнути на нього з корабельними канатами для швартування, перев’язати його та повернутися. Цим добровольцем зголосився бути Михайло.

 А Олександр Лаптій зіграв кримського татарина на ім’я Тагір:

Мій персонаж має реальний прототип. Це неформальний лідер кримськотатарської громади невеличкого селища біля бухти Донузлав, який пропав безвісти весною 2014 року. Смілива, тверда, вольова людина, яка рішуче дивиться в обличчя небезпеці.

Олександр Лаптій

Олександр Лаптій у ролі Тагіра

Оскільки й зараз захоплений Росією корабель «Черкаси» пришвартований у севастопольській бухті Стрілецька, то його роль виконали інші кораблі. Знімали фільм протягом 39 днів на узбережжі Чорного моря: в Одесі, на Кінбурнській косі та в районі Очаківського порту. Ще одна локація — село у Чернігівській області.

Тут є все: вірність присязі, честь та зрада, незламність та слабкість, відважність і боягузтво.

Цей фільм — справжня історія єдності та хоробрості в екстремальних обставинах спротиву ворогу. 

І він точно вартий вашої уваги.

Коменти