Меркурій — найближча до Сонця планета Сонячної системи. Обертається навколо Сонця за 88 земних діб. Це одна з небагатьох планет, які можна спостерігати у нічному небі неозброєним оком.

Після позбавлення Плутона статусу планети Меркурій став найменшою планетою Сонячної системи, його діаметр менший п’яти тисяч кілометрів.

Ретроградний Меркурій — це мем, що асоціюється з усім жахливим. Тим, хто їх слухає, астрологи радять боятись в цей період взагалі всього (окрім астрологів, звичайно).  

Ретроградний вважається період руху Меркурію, коли з Землі можна спостерігати оптичну ілюзію, наче Меркурій рухається у зворотньому напрямку.

Перші згадки про цю планету сягають трьох тисяч років до нашої ери. Шумери тоді називали її «планета, що стрибає». Сучасну назву Меркурій отримав від стародавніх римлян, які назвали небесне тіло на честь бога Меркурія, покровителя злодіїв, мандрівників і торговців.

Меркурій не має супутників. Іноді він проходить точно між Сонцем та Землею, у такі періоди його можна побачити на фоні сонячної поверхні. Це буває рідко: у середньому — тринадцять разів на сто років. Минулого разу Меркурій проходив між нами й Сонцем 11 листопада 2019-го, а наступне проходження відбедуться в листопаді 2032-го.

На нічній частині планети температура опускається до -180°С, а денна має температуру до +400°С. Поряд із полюсами є місця, куди ніколи не доходять сонячні промені. Через те, що вісь обертання планети лежить майже під прямим кутом до площини орбіти, на Меркурії немає пір року.

Телескоп «Габбл» від NASA ніколи не використовувався та не буде використаний для спостереження Меркурія. Його конструкція не передбачає спостереження об’єктів, близьких до Сонця, тому при спробі зробити це апаратура буде зіпсована.

Знаєте, звідки взявся мем про «ретроградний Меркурій»? Дізнайтесь із відео.

Дабер, займаюся озвученням українською мовою та поширенням цього матеріалу в маси. Легко можете знайти ці роботи під ніком AdrianZP.

Коменти