Сингапурська компанія Zycraft розробила та вдосконалила рятувальний безпілотник під назвою Dolphin. Морський робот-рятувальник призначений для екстремальних подорожей: він доставлятиме медикаменти, інструменти та продукти на аварійні судна, а також зможе евакуювати звідти людей.

Звісно ж, не на собі, адже максимальна вага, яку стягує Dolphin, становить 10 кілограмів. Проте його конструкція дозволить залишатися на плаву людям, що опинилися за бортом. Протягом минулого року дослідники досліджували й удосконалювали попередню модель Dolphin.

Zycraft Dolphin.

Аби краще розуміти масштаб вдосконалень, варто пригадати кілька випадків, де попередній Dolphin став у пригоді. Наприкінці 2014 року член екіпажу в’єтнамського танкера VP Asphalt 2 отримав смертельне поранення в голову. Це сталося внаслідок атаки піратів на нафтовий крейсер у Південнокитайському морі, і виявилося першою смертю від піратства у водах Південно-Східної Азії цієї декади. Як власники танкерів, так і члени екіпажу напружилися не на жарт.

Сингапурці із Zycraft якраз виходили на цей ринок із транспортними човнами, що можуть розвивати швидкість понад 40 км / год і вміщати 6 членів екіпажу. Човни також обладнані електрооптичними датчиками та лазерними сліпами для виявлення піратів на горизонті.

Та особливої уваги заслуговує система виявлення вогневих ситуацій Microflown, що завдяки спеціальним сенсорам може попередити екіпаж про стрільбу з гармати на відстані кількасот метрів. В умовах морського бою навколишній шум часто не дає змоги почути момент пострілу.

Система локалізації пострілів Microflown.

Система складається з векторного акустичного датчика під вітрозахисним куполом, встановленим на зовнішній частині судна. Microflown легко керувати з адмінпанелі на будь-якому під’єднаному портативному комп’ютері.

Розвиток подібних систем дав поштовх розробці безпілотних рішень для екстремальних морських ситуацій, і тут ми знову повертаємось до Dolphin. Він має 1,15 м довжини та 80 см ширини. Запас ходу на одному заряді становить близько пів години, його забезпечують два електромотори, що дозволяють апарату набирати швидкість приблизно 8 вузлів або 15 км/год.

Базовий варіант Dolphin отримав також вдосконалену систему зв’язку, що дозволяє оператору керувати ним з відстані 500 метрів. Розпізнати Dolphin йому допоможе протитуманна фара на носі безпілотника.

Dolphin успішно пройшов випробування за трибального шторму та довільних стрибків у воду з висоти 20 метрів.

Також робот-рятувальник отримав додатковий BacPac — додатковий вантажний сектор, де встановлено 4G системи зв’язку. Чи зможе він роздавати Wi-Fi, дослідники не повідомляють.

Для людей, які так чи інакше опинилися за бортом або перебувають у критичній ситуації на морі, Dolphin стане не лише провідником, але й надійним постачальником життєво необхідних предметів. Попри стан моря чи проблеми швартування суден, Dolphin неодмінно дістанеться цілі та врятує людські життя. За неофіційними даними, пірати також розпочали полювання і пропонують $10.000 за одного Dolphin-сепаратиста.

Коменти