Весна  — чудовий час для читання. Узагалі будь-яка пора року — чудовий час для читання. Українські видавництва, як завжди, не сплять, а письменники, як завжди, пишуть. Ловіть свіжу добірку книжкових цікавинок! Захопливого читання 😉

«Шкура у грі» — Насім Талеб

Видавництво: Наш Формат

Насім Талеб – автор книжок-бестселерів «Чорний лебідь», «Антикрихкість», «Прокрустове ложе» та «Обдурені випадковістю». У своїй новій книжці філософ і фінансовий гуру Насім Талеб аналізує чотири аспекти людського життя: надійність і невизначеність знань; симетрію людської діяльності, втілену в справедливості, правосудді, відповідальності та взаємодії; обмін інформацією, а також раціональність у реальному світі. Нероздільність цих чотирьох аспектів очевидна тоді, коли на кін ставиться… власна шкура.

Замовити

«Чому люди тупі? Психологія дурості» — Жан-Француа Марміон

Видавництво: Клуб Сімейного Дозвілля

Щодня, без винятку, ми бачимо, чуємо й читаємо дурниці. Водночас усі їх роблять, думають, перетравлюють і говорять. Усі ми час від часу буваємо дурнями, які мимохіть верзуть дурниці без важких наслідків. Та поза щоденним фоновим шумом глупства доводиться мати справу з натовпом фахових, коронованих дурнів, дурнів із великої літери. І в цих дурнях, хоч де вони нас спіткають, на роботі чи вдома, немає нічого смішного. Тож чому їхня «популяція» збільшується, перетворюючи дурість із вади на еталон? Французький науковий журналіст Жан-Франсуа Марміон провів приголомшливе комплексне дослідження феномена людської тупості.

У цій сміливій, часом зухвалій і відвертій історії психіатри, вчені, філософи, соціологи та письменники з усього світу пропонують нам свій погляд на людську дурість, її природу і на те, чому вона досі існує в нашому житті. Як інтернет і соціальні мережі роблять нас дурними? Чому дуже розумні люди часом вірять у дурниці? Як боротися з колективною тупістю? 

Замовити

«Амадока» — Софія Андрухович

Видавництво: Видавництво Старого Лева

Довгоочікуваний роман письменниці, перекладачки та публіцистки Софії Андрухович!

Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яті: чоловік не пам’ятає ані свого імені, ані звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і знаходить жінка, чиї любов і терпіння здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомости, зшивати докупи спільну історію.

Назва книжки, «Амадока» – походить від назви найбільшого в Європі озера, що лежало на території сучасної України. Вперше його згадав ще Геродот і впродовж кількох століть це озеро відтворювали на мапах середньовічні картографи, аж до його раптового і цілковитого зникнення. У який спосіб безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури — і що залишається натомість? Чи може існувати зв’язок між єврейською Катастрофою Східної Європи й знищенням української інтелігенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки та шрами понівеченої пам’яті? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомости іншої людини?

Замовити

«Звичка писати» — Катерина Бабкіна 

Видавництво: Комора

«Звичка писати» – це книжка-зошит для роботи зі словом, натхненням та собою. Нею можна скористатися, щоби краще пізнати себе як інструмент письма. Зрозуміти саме свої цілі, мотивації, страхи, бажання, потреби й можливості та з’ясувати для себе, чого і навіщо ви хочете від слів, історій, образів. А можна просто помалювати чортиків і трішки розважитися.

Вправи та рекомендації звірені з найкращими програмами навчання письму у світі та перевірені на понад двох тисячах живих людей, які були учасниками курсів, інтенсивів та воркшопів Катерини Бабкіної і які потім видавали свої книги, створювали успішні блоги чи перемагали в літературних конкурсах. Тож не зволікайте – швидше сідайте за книжку-зошит і не ігноруйте вправ. Вони захоплюють!

Замовити

«Несамовита фізика. Скрипка, піца, вино і надпровідність» — Андрій Варламов та Лев Асламазов

Видавництво: Наш Формат

Чому вам закладає вуха? Чому небо блакитного кольору, а річки розмивають береги? У цій книзі завзяті фізики-науковці Андрій Варламов і Лев Асламазов виходять за межі традиційного шкільного предмета та із захватом розповідають про неймовірні явища, з якими ми стикаємося в житті.

Ви дізнаєтеся про фізику приготування макаронів і кaви, про те, як пpaцює тeлeбaчeння, чoму нeбo має блакитний кoлip тa бaгaтo iншиx цiкaвиx фaктiв. Aвтopи poздумують нaд кpacoю цієї науки й нa пpиклaдax пoкaзують, чoму piчки poзмивaють бepeги, як зiгpaти нa кeлиxax, чoму вaм зaклaдaє вуха і як все це пояснити за допомогою звичайних фізичних формул та законів.

Замовити

«Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму» — Наталка Гуменюк

Видавництво: Видавництво Старого Лева

Загублений острів — це збірка репортажів з окупованого Криму, куди відома журналістка Наталя Гуменюк їздила упродовж 2014–2019 рр. У книжці — справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, бо відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось — просто в іншій країні. То ж яка їхня неприхована правда? Підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти й громадські активісти, правозахисники та армійці, люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії: одні діляться тихим, глухим болем, інші — просто втомилися мовчати й боятися.

Ця книжка є справжнім голосом анексованого Криму, його багатоголоссям, в якому окремі розповіді творять єдину спільну історію, яка ще не завершилася.

За посиланням можете прочитати інтерв’ю з авторкою й детальніше ознайомитись з ідеєю книги.

Замовити

«На шаленій швидкості» — Геміш Маккензі

Видавництво: КМ-Букс

Випустивши 2018 року електричний автомобіль преміум-класу Tesla Model 3 для масового ринку, компанія Tesla кинула виклик не лише автовиробникам з Детройта, які користуються державною підтримкою, а і найбільшим світовим нафтовим корпораціям та їхнім бенефіціарам. Долаючи шалену конкуренцію, вона революційно змінила стосунки суспільства з автотранспортом. Ба більше, компанія заприсяглася, що не зупиниться, допоки дорогами не їздитимуть тільки електричні автомобілі. А сприятимуть цьому не лише потужна інфраструктура самої компанії з її величезною фабрикою акумуляторів, а й стрімке зростання інтересу до електрокарів у світі, насамперед у Китаї, де так багато успішних промисловців, що мають гроші та доступ до міжнародного ринку.

Загалом це історія про американську винахідливість, про бажання і потенціал компанії Tesla разом з Ілоном Маском змінити історію.

Замовити

«Україна: повернення часу. Політико-філософські роздуми» — Василь Лісовий

Видавництво: Дух і Літера

Ці тексти — для тих, хто хоче розібратися у проблемах української політики.

Перед вами збірка статей українського філософа-дисидента В. Лісового, який повною мірою відчув на собі ставлення радянської влади до незгодних з нею інтелектуалів. У книзі йдеться про такі засадничі поняття, як культура (зокрема політична), ідеологія, мова, освіта, патріотизм і націоналізм, масова свідомість і цінності, а також про життя і діяльність деяких видатних українських інтелектуалів, імена яких широкому загалові здебільшого невідомі, як-от про Д. Чижевського, І. Лисяка-Рудницького і Д. Донцова. Автор наголошує на важливості таких категорій, як пам’ять, розмаїття культурних та індивідуальних світів, національна самобутність, свобода тощо.

Замовити

«Книга спасіння» — Ібн Сіна

Видавництво: Темпора

Ібн Сіна, відомий також під латинізованим ім’ям Авіценна, є одним із найвідоміших представників мусульманської філософської думки. Його розуміння логіки, пізнання, судження та інших базових понять вплинуло на філософську традицію не лише ісламського світу, але й на культурний простір далеко за його межами. «Книга Спасіння» є важливим, якщо не найважливішим текстом для розуміння концепцій Ібн Сіни, а ще — прекрасним початком знайомства зі східною філософською думкою.

Замовити

«Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців» — Оксана Мороз

Видавництво: Yakaboo Publishing

Ця книжка – посібник від маніпулятора-практика про те, як протистояти зараженню інформаційними вірусами. А українцям потрібен імунітет не тільки від коронавірусу, але й від інформаційних вірусів. Такі віруси інфікують нас щодня. Вони — провідники для тисяч шкідливих тверджень. Вони вбивають свідомість і перетворюють своїх жертв на слухняне стадо. Вони полюють не тільки на нас, а й на наступні покоління. 

Оксана Мороз майже 20 років маніпулювала громадською думкою, бо працювала на президентських і парламентських виборах, а серед її клієнтів були топполітики та бізнесмени. Її ключовою задачею було формування інформаційного поля. Тобто, робити так, щоб інформацію побачили потрібні замовникам люди.

Замовити

«Купи собі той довбаний букет» — Тара Шустер

Видавництво: Yakaboo Publishing

В цій книжці авторка розповідає історію власного перевиховання та перетворення на чемпіонку з любові до себе. Віце-президентка з розвитку та пошуку нових талантів американського Comedy Central, продюсерка комедійних шоу, відзначених нагородами Emmy та Peabody, Тара Шутер знає, як змінити свою свідомість та з гумором ділиться з нами своїм досвідом. Завдяки простим щоденним ритуалам Тара змінила свою свідомість, тіло та стосунки й навчить вас, як:

  1. вдавати вдячність, поки не відчуєте вдячності насправді
  2. розкопати та зцілити любов’ю свої приховані емоційні рани
  3. розпізнати несвідомі переконання-самообмеження і позбутися їх
  4. розвінчати внутрішнього недруга та захиститися від самокритики
  5. розпочинати кожен день наснажено, натхненно й з готовністю блищати
  6. створити собі життя, яке ви дійсно, абсолютно, в біса, обожнюватимете!

Якщо хочете детальніше познайомитися з книгою, то можете прочитати уривок.

Замовити

«Підкори свій Еверест. Як поразку перетворити на перемогу» — Тeтянa Ялoвчaк

Видавництво: Наш Формат

Тeтянa Ялoвчaк — укpaїнcькa aльпiнicткa. Вoнa cтaлa дpугoю укpaїнкoю нa Eвepecтi, пiдкopилa ciм нaйвищиx вepшин нa ceми кoнтинeнтax тa вiдвiдaлa понад copoк кpaїн. У цій книжці Тетяна poзпoвiдaє нe лишe пpo cвoї пpигoди cepeд xoлoду тa cнiгу, a й пpo тe, як зaвжди дивитиcя тiльки впepeд i вгору, дocягaти бiльшoгo i зaлишaтиcя пepeмoжцeм нaвiть тoдi, кoли фiнiшну пpяму пepeтинaєш дpугим.

За посиланням можна прочитати уривок з книжки, де розповідається, як саме влаштований базовий табір в експедиції на Еверест.

Замовити

Коменти