Не вщухає паніка за коронавірусом, як і хайп по ньому. Одні торочать про штучну природу хвороби, інші про загрозу пандемії, а ми спробуємо сфокусуватися на не менш важливих проблемах, які стосуються нашого здоров’я.

У добу післяправди міфи мають властивість поширюватися швидше за віруси, а, отже, потребують відповідної дезінфекції. Отож, сьогодні ми помістимо вашу увагу до ізольованого боксу і проінспектуємо мозок на наявність усталених міфів, які загрожують вашому здоров’ю. Для поглибленого вивчення порушених нами тем рекомендуємо переходити за посиланнями у кожному абзаці.

Хрускіт пальцями руйнує життя

Хрускоту пальцями приписують не лише звичайне тремтіння долонь, але й майбутню перспективу артриту. Від бабці-знахарки до нових облич рідної медицини — усі професори застерігають нарід від хрускоту суглобів.

Однак хрускіт пальцями ніяк не впливає на ваше здоров’я чи ризик виникнення артриту та інших хвороб. Звук хрускоту виникає від лопання бульбашок газу, що виникають від природного «мастила» — синовіальної рідини.

Іронічно, що адепт артеріальної кореляції витратив півстоліття на дослідження хрускоту пальцями. І хоча він не отримав підтвердження своєї теорії, його нагородили премією. Шнобелівською.

Фреш-сік — запорука здоров’я

Ні. Свіжовичавлені соки так само корисні, як і банка солоних огірків. Усі овочі та фрукти корисні для нашого здоров’я, адже містять харчові волокна та клітковину. Остання, до речі, присутня у раціоні людей, що мають менший рівень смертності від серйозних хвороб. Примат «фреш» соків над звичайними натуральними напоями є лишень маркетинговим ходом.

Як і горішки, яблука та помідори, сік корисний для нашого здоров’я, проте в адекватних кількостях. Свіжовичавлений сік дуже концентрований, тож ваш шлунок буде не в захваті від зайвої дози кислот.

Застуда? Тягни сюди вітамін С!

Довший час вітамін С був ключовим фігурантом допоміжного лікування хвороб різного штибу, особливо в пострадянських країнах. Хоча й цілковито лікувальних властивостей йому не приписували, байки про «підвищення імунітету» надовго закарбувалися у нашій свідомості.

Коротко кажучи, вітамін С не посилює імунітет. Власне, як і будь-яке передозування вітамінками. Цей міф створений ще минулого століття, за що американці й досі ненавидять лікаря-новеліста Полінга, який вміло маніпулював власним дипломом та здатністю до графоманії.

До речі, завдяки йому аптеки досі заробляють на аскорбінці.

Антибактеріальне все

Ми віримо та сподіваємося, що поміж прокиданням, мандрівкою громадським транспортом, перебуванням на робочому місці та зворотнім шляхом до крамниці, ви протираєте хоча б свій смартфон. За день на ньому збирається стільки різних бяк і бук, що можна здуріти.

І хоча смертельної загрози вони не несуть, МОЗ США все ж застерігає від негативного впливу, на тлі чого вилазить антибактеріальне все — мило, серветки, спреї. На Заході про антибактеріальне мило давно все сказано. Воно завдає більше шкоди, аніж користі, бо його компоненти руйнують природний ліпідний бар’єр на поверхні шкіри та знижують її бойову готовність.

Цей абзац проплачено Держдепом Сполучених Штатів, вашими пожертвами та коштами виробників вологих серветок.

Вакцинація спричиняє аутизм

Ні. Просто ні. Найбільше у світі дослідження спростувало цей міф, створений сумнозвісним британським хірургом, що 1997 року відправив свою статтю до видання The Lancet, яке відтоді назавжди втратило свою репутацію. Автора, до речі, теж позбавили ліцензії.

Утім, міф все ж поширився серед довірливих мас, які досі вірять у примат шкоди над користю вакцинації. Вона, до речі, теж не панацея, проте точно — найнадійніший спосіб захистити себе і своїх близьких від небезпечних інфекційних хвороб.

Коменти