Поліціянти з Нігерії та Гани ліквідували російську мережу інтернет-тролів у Facebook та Twitter. Поліція закрила 49 акаунтів у Facebook, 89 в Instagram та 71 у Twitter.

За даними CNN, росіяни вперше віддали інформаційну операцію на аутсорс, тобто провели інформаційні атаки не з території РФ, а на теренах третіх держав. Метою операції, найімовірніше, як і перед виборами 2016 року, була поляризація американського суспільства.

Представник Facebook заявив, що інтернет-тролі вели як сторінки вигаданих організацій, так і акаунти вигаданих осіб. Переважна більшість з них писала твіти та пости англійською й видавала себе за громадян США.

Інтернет-тролі розміщували публікації про США, намагалися збільшити свою аудиторію шляхом акцентів на історії афроамериканців, а також на плітках про знаменитостей, проблемах ЛГБТ+ спільноти та жорстокості поліції

Натаніель Глейхер, керівник департаменту безпекової політики  Facebook

За даними Facebook, понад тринадцять тисяч людей стежило за одним або кількома акаунтами Інтернет-тролів у соцмережі. Ще понад двісті шістдесят три тисячі відстежувало акаунт ботів в Instagram. У Twitter опублікували, що на сімдесят один акаунт підписалося шістдесят вісім тисяч фоловерів.

Не обійшлося і без коронавірусу. Інтернет-тролі поширювали інформацію про пандемію на сторінках відомих людей, щоби збільшити кількість власних підписників.

Це була відносно невелика мережа інтернет-тролів, яка лише сформувалася, завдяки чому їх і вдалося виявити. Більшість акаунтів було зареєстровано наприкінці 2019 року, однак деякі вже встигли досягти певних успіхів.

Скажімо, один Інтернет-троль видавав себе за брата афроамериканця, що помер з вини поліції і його пост поширили у Facebook-спільноті під назвою «Африканці у США». Інший троль під ніком Black_People_Trendz регулярно дописував на сторінці регіонального відділення Black Lives Matter у Цинциннаті.

Російський слід

Центр «тролеферми» розташовувався у тихому районі столиці Гани, Аккрі. Як виявилося, його орендувала невелика міжнародна неурядова організація, яку ганські спецслужби підозрюють в «організованій радикалізації суспільства» та «іноземному фінансуванні з неназваної європейської держави».

Тут живуть Інтернет-тролі

Будиночок російських інтернет-тролів в Африці

У Facebook вже звинуватили Росію, з огляду на те, що компанія, яка орендувала приміщення, була пов’язана з «Агенцією інтернет-досліджень» (АІД). АІД стала відомою після розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання у президентські вибори в США 2016 року. «Агенція» більш відома у всьому світі під назвою «фабрика тролів», або ж «ольгінські тролі».

Читайте також, що таке критичне мислення та чому воно таке важливе.

Коменти