Це стаття не про коронавірус і важливість відповідальної поведінки під час його епідемії. Розказуємо, як українські церкви відреагували на епідемію, а також поділимося практичними порадами щодо віри у часи «чорних лебедів».

Тут не буде наївних пошуків біблійних пророцтв про смертельні хвороби. Ми не ставимо точку зору Синоду будь-якої церкви вищою за здоровий глузд. Ми вважаємо, що цілування ікон, поклоніння різним релігійним предметам є, якщо не архаїчною, то точно другорядною складовою життя вірянина.

Ми заохочуємо тих, хто вірує, цікавиться, або перебуває на шляху до віри ставити якомога більше питань, і з не меншим завзяттям шукати відповіді на них. Ніколи не плекати конфесійної переваги над іншими світоглядами. Не заводити себе до павутиння омани легкими відповідями на складні питання. Супроводжувати віру тверезим та поміркованим мисленням. Отож, поїхали.

Що відбувається?

Амбітний, проте слабко проінформований потік парафіян не полишає пороги церков України. У зв’язку з цим Православна Церква України, Українська Греко-Католицька Церква та Українська Православна Церква Московського Патріархату повідомили вірян про подальші дії щодо церковних богослужінь.

Вселенський Патріарх заборонив проводити загальні богослужіння до кінця березня.

ПЦУ

У постанові «Практичні поради для вірних», керівництво ПЦУ застановилося подбати й розділити тягар з усіма українцями та наголосити, що їхні запобіжні заходи є проявом віри, а не страху.

Заохочуючи людей дотримуватися стандартних правил гігієни, керівництво наголосило на онлайн-трансляції богослужінь. Особливою відповідальністю наділили душпастирів, які зобов’язані контролювати кількість людей у храмі (до 10 осіб) та виважено комунікувати з тими, хто панікує. Дезінфекційний характер отримали також обряди причастя та шанування святинь.

УГКЦ

Окрім настанов щодо дистанціювання та утримання від масових зібрань на богослужіннях, греко-католицька церква збільшила кількість онлайн-трансляцій літургій, зокрема з Києва. Фейсбук-сторінки більшості храмів також містять трансляції за годину-дві до початку.

«Від влади очікуємо розуміння до людей. А всі громадяни мусять відчувати сьогодні особливу відповідальність за здоров’я, своє і ближнього»

Блаженніший Святослав, голова УГКЦ

УПЦ московського патріархату (РПЦвУ)

Звернення синоду УПЦ МП особливо не відрізняється від позиції вищенаведених церков: обмеження контакту, до 10 людей у храмі, онлайн-богослужіння тощо. Особливо вірян застерігають від всеохопної паніки та закликають до суворого дотримання медичних настанов. Утім, кілька публічних осіб із лав УПЦ МП вже прокоментували ситуацію.

Варто звернути увагу на нещодавнє відео Олександра Усика, що декларує себе вірним УПЦ МП. Звісно ж, позиція Олександра є виключно персональною думкою, яка не висвітлює загальної позиції церкви, проте кількість його прихильників дозволяє спроєктувати його тезу на інших вірян.

Особливою консервативною тезою у стилі «Бог посилає хвороби за наші гріхи» відзначився і сумнозвісний Паша Мерседес із Києво-Печерської Лаври.

Трансляції це добре, але невже це все?

Ні, звісно ж. Для тих, кому кортить більше дізнатися про християнство, а також для сучасних вдумливих вірян, ми зробили невеличку підбірку корисних матеріалів, які стануть в пригоді під час карантину.

Дивитися 🇬🇧🇺🇦

Біблійний проєкт — один із найсучасніших спільнокошт-проєктів світу, який простими словами розповідає про конкретні аспекти віри, популярні теми та має роз’яснювальні коротенькі відео на кожну книгу Біблії. Усі відео мають субтитри українською, або можливість автоперекладу.

Знімок з офісу Біблійного Проєкту.

Кафедра біблійних наук УКУ — збірка тематичних лекцій провідного богословського університету України.

Курс о. Луки Михайловича — сучасною та простою мовою про важливі біблійні проєкції, портрети та історії, які мають відгук у сучасних реаліях.

Читати 🇺🇦

«Ортодоксія», Ґ. К. Честертон — дотепно, легко і тверезо про красу та суперечності християнської віри та про те, що вона може запропонувати сучасному світу.

«Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми», Мирослав Маринович — сучасне і глибоке дослідження спадщини видатного українця, аплікації з якого виливаються не тільки у релігійне життя, але й в бізнес, культуру та політику.

«Просто християнство», К.С. Льюїс — одна з найкращих християнських книг ХХ століття, скомпонована із лекцій Льюїса під час Другої світової війни. Просто, спокійно, і надихає.

Слухати 🇬🇧

Подкаст Біблійного Проєкту — добірка постійно подкастів, що постійно оновлюються, супроводжують теми на основному каналі та глибше в них занурюються.

Запитайте Тома Райта — коротенькі діалоги видатного науковця Ніколаса Тома Райта і відповіді на запитання слухачів щодо актуальних тем.

 

Коменти