Нас постійно бомбардують новинами про тести на коронавірус, підтвердження/спростування хвороби, експрес-тести, які то прибувають, то ніяк не прибудуть до України. То що ж це за тести такі і як вони працюють?

Як проходить тест на коронавірус?

Спочатку медики у повному бойовому спорядженні (рукавички, захисні щитки для обличчя та костюм, схожий на хімзахисний) беруть у «підозрюваного» мазок слизу з носа або горла. Зібраний матеріал надсилають до лабораторії, де визначають заражена людина, чи ні. За словами заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, на сьогодні в Україні є десять вірусологічних лабораторій із тест-системами для визначення COVID-19 і з часом їхня кількість лише зростатиме.

В лабораторії головним завданням науковців є збір ДНК з отриманих клітин. Для цього використовують так звану полімеразну ланцюгову реакцію. Ця реакція є своєрідним процесом копіювання-вставлення. Вона дозволяє збільшити кількість виділеного ДНК і полегшити вченим виявлення вірусу.

Скільки потрібно чекати результатів тесту?

З огляду на відстань та черги, результатів доведеться чекати протягом одного-трьох днів. На цей час бажано самоізолюватися, щоби не заражати інших. Метод полімеразної ланцюгової реакції використовують також для діагностування грипу і нині це найточніший метод визначення хвора людина, чи ні. Зрештою, інших методів не так багато (спойлер: один), і про нього ви зможете прочитати нижче.

Чи варто тестувати усіх підряд?

Через те, що тестування триває деякий час, навіть у розвинених країнах говорять про неможливість протестувати абсолютно усіх. Скажімо, у США через обмежену кількість тест-систем лікарям не рекомендують призначати тестування без поважних причин.

У більшості держав пріоритет (після медиків, які працюють із хворими на COVID-19, звісно) надають людям, які мають виражені симптоми коронавірусу та проживають у місцях, де зафіксовано чимало випадків хвороби. Основними симптомами називають високу температуру, сухий кашель та утруднене дихання. Першочергово перевіряють також людей старшого віку, які мають хронічні хвороби серця, легень або ж цукровий діабет.

А як щодо експрес-тестів?

Вони з’явились лише нещодавно і швидко поширюються світом. Скажімо, Управління контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США дозволило використовувати експрес-тести лише у суботу, двадцять першого березня, після низки перевірок. За даними МОЗ, в Україні є понад 40 тисяч експрес-тестів на коронавірус.

Наскільки точні експрес-тести?

Основна відмінність від традиційного методу тестування – експрес-тести реагують на кількість антитіл у зібраній крові з пальця. Саме з цієї причини, найімовірніше, ми не знайдемо подібних тестів в аптеках.

Визначення COVID-19 за кількістю антитіл у крові дозволяє скоротити період тестування з шести годин до 15-45 хвилин. Страждає у цьому випадку точність, адже кількість антитіл може відрізнятись залежно від перебігу хвороби. Через це експрес-тестами рекомендують користуватися щонайменше двічі для точності; і повторювати такий тест за три-шість днів після прояву симптомів хвороби.

З усіх переваг глобалізації нам залишився лише Інтернет, тож сидіть вдома та підіймайте бойовий дух добіркою хороших новин про коронавірус.

Коменти