UPD: заяву про ефективність гідроксихлохоріну спростовано самими авторами.

У своїй роботі, суголосно з науковцями з американської FDA, французькі лікарі заявили, що гідроксихлохорін — дієвий засіб проти малярії — показав свою ефективність у тандемі з антибіотиком азитроміцином.

У світових аптеках гідроксихлохорін відомий під назвою плаквеніл. Препарат пригальмовує роботу імунної системи та чинить помірну протизапальну дію. Утім, принцип його дії досі не вивчений до кінця, адже припускають, що він може змінювати біологічну активність цілої низки важливих для організму ферментів.

Дослідження провели за участі 42-х пацієнтів і з використанням винаходу молекулярної біології — полімеразної ланцюгової реакції. Упродовж десяти діб чотирнадцять учасників отримували по три дози гідроксихлохоріну сульфату щодня. Шістьом додавали ще й азитроміцин, контрольна група, що не отримувала ліків, налічувала 16 осіб, а ще шестеро вибули з дослідження.

Синім кольором позначені ті, хто приймав лише гідроксихлохорін, а зеленим — разом з антибіотиком. Чорний колір позначає контрольну групу.

Вже на шостий день терапії 7 з 10 пацієнтів одужали, а коронавірусу позбулися усі учасники дослідження. Серед контрольної групи частка тих, хто одужав, становила 12,5%. Так, зв’язка гідроксихлохорін-антибіотик показала вищу ефективність в осіб із симптомами інфекції дихальних шляхів, аніж у тих, чия хвороба протікала без виразних симптомів.

Про те, що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США також дійшло подібного висновку, у своєму твіттері написав навіть пан Дональд.

Ми згадали про нюанс, і тепер час його озвучити. Світова спільнота потроху зачаровується цим лікарським тандемом, попри слушні застереження. Маленька вибірка без подвійного сліпого тестування не дозволяє однозначно заявляти про дієвість препарату проти коронавірусу.

Молекулярні біологи наголошують, що азитроміцин та гідроксихлохорін сильно впливають на серцевий ритм і можуть призвести до раптової зупинки серця. Тож ці препарати слід буде приймати під суворим наглядом лікаря і лише тим, хто не має серцево-судинних захворювань. А отже, пошуки тривають.

Коменти