23 березня в Українській Вікіпедії написано мільйонну статтю. Нею стала стаття про американську співачку, акторку та активістку боротьби за громадянські права Одетту. Статтю створив Олег Кущ із Кременчука, викладач зарубіжної літератури у місцевому коледжі.

За кількістю статей Українська Вікіпедія посідає 17-те місце серед 309 мовних розділів, а також третє серед слов’янських мов — після російської (1,6 млн) та польської (1,4 млн статей). Якщо не рахувати себуанську та варайську Вікіпедії, створені здебільшого ботами, то УкрВікі в глобальному рейтингу має 15-ту позицію.

УкрВікі — це найбільша за всю історію енциклопедія українською мовою. 

30 січня 2004 року в Українській Вікі створили першу статтю «Атом», цей день вважається днем народження нашої Вікіпедії. Їй знадобилося 16 років, щоб обігнати за кількістю статей всі друковані та онлайнові аналоги та досягти мільйону. В середньому за весь цей час щодня з’являлася 171 стаття. Швидкість написання статей постійно росте: якщо перші 500 тисяч статей створювали понад 10 років, то на наступні півмільйона знадобилося шість.

У грудні 2019-го за кількістю створених статей українська Вікіпедія посіла третє місце серед всіх мовних розділів, а загалом за цей рік її популярність зросла на 17%.

За 4 роки відвідуваність УкрВікі виросла в 1,5 раза — з 39 до 63,7 млн переглядів на місяць. Але й досі в Україні УкрВікі поступається за відвідуваністю російській.

В УкрВікі працюють 46 адміністраторів (лише половина з них — активні) та майже 500 тис. користувачів, з яких 3230 активні. Все це — волонтери, які пишуть статті у вільний час. До написання статей може долучитись кожен охочий. Робота знайдеться для всіх: треба писати нові та доводити до ладу вже написані статті, перекладати готові статті з інших мов, завантажувати фото тощо.

Читайте також: Російська Вікіпедія втрачає позиції.

Коменти