Ще з 2013 року компанія Google розмірковувала про забезпечення інтернетом кожного куточка планети. Особливу увагу там приділяли ідеї повітряних куль, які могли б роздавати інтернет і дарувати кожній людині на Землі високоякісний зв’язок.

На той час проєкт-фаворит називався Google Loon, і складався із повітряної кулі діаметром 15 метрів, що літала на висоті ~20 кілометрів. За такої висоти потоки повітря вважаються передбачуваними, а, отже, не заважатимуть кулі. Живитися Google Loon планував виключно сонячною енергією.

Кожна куля містила радіопередавач, себто «випромінювач інтернету», а також мала сферичний корпус, потрібний для підтримки зв’язку між іншими шарами-носіями інтернету або звичайними станціями.

Кілька років тому з невідомих причин Loon вийшла з-під прямого підпорядкування Google, проте залишилася самостійною компанією у складі холдингу Alphabet. Як показує практика, звідси й почалося її зростання.

Стратостат Loon у Пуерто-Ріко під час катастрофи.

Днями уряд Кенії видав Loon дозвіл на розгортання мережі повітряних куль (або стратостатів) і організацію усієї інфраструктури. Завдяки цьому уряд планує забезпечити віддалені куточки Кенії безкоштовним високоякісним інтернетом та мобільним зв’язком. Певну частину витрат все ж оплачує кенійський оператор зв’язку Telkom Kenya.

Loon працюватиме як велика комунікаційна мережа, розподілена на великій площі. Вона забезпечуватиме зв’язок та інтернет не лише у важкодоступних регіонах, але й стабільно працюватиме під час стихійних лих, воєн чи катастроф.

Одна куля покриває близько 40 тисяч км2 площі, але найцікавіше криється у самій технології. Мережа Loon не роздає інтернет сама собою, але працює ретранслятором LTE сигналу. Маючи будь-яке джерело інтернету на Землі, Loon потенційно може «роздати» Wi-Fi на задану площу, а отже, стає вдалим інструментом для досягнення світового покриття інтернетом.

Будова стратостату Loon.

Контракт із розширення покриття із Telkom Kenya підписали ще два роки тому, проте через штучне затягування переговорів, дозвіл на випробування системи вдалося отримати лише зараз.

Отримавши його, в Loon узялися посилено розгортати мережу. Сподіваємося, вони добряче помиють руки після цього. 

Частину стратостатів Loon запустять у США і вони прилетять до Кенії протягом 23 днів, а іншу частину запустять на території самої Кенії. Об’єднавши їх у мережу стратосферних аеростатів, команда Loon проведе фінальні випробування і розпочне комерційну експлуатацію.

Торік влітку один зі стратостатів Loon встановив рекорд, провівши у повітря 223 дні, і приземлившись у Перу. Сподіваємося, що проєкт продовжить свій розвиток і допоможе світу нарешті подолати залежність від рівня заробітку та найближчого роутера.

Коменти