Поміж зливи повідомлень про нові випадки захворювання на COVID-19, прибуття-відбуття тестів, винайдення чергових вакцин, де-не-де з’являються проблиски світла, мовляв, поки людство замкнене у своїх квартирах, природа видихнула з полегшенням.

Венеціанські канали стали настільки чистими, що туди повернулися дельфіни. Білі лебеді теж вирішили поплавати серед старовинних будинків. А у китайському селі, поки люди дотримуються соціального дистанціювання, слони вирішили влаштувати вечірку з вином та позасинали просто у полі.

Ці та інші подібні новини отримують сотні тисяч лайків і поширень. Вони популярні у Twitter, Telegram, Instagram та Tik-Tok. Вони ж «роблять» заголовки телеканалам та новинним агентствам. Проблемою є лише те… що усе це неправда.

Ложка меду в бочці дьогтю?

Білі лебеді й раніше з’являлися у каналах Бурано, острівного кварталу в центрі Венеції. Дельфіни, які буцімто теж плавали десь неподалік, насправді відзняті взагалі за кількасот кілометрів від Венеції, у Кальярі, що на острові Сардинія. Звідки взялося фото сплячих слонів одному Богові відомо. Однак фото стало настільки популярним у китайських соцмережах, що урядова новинна агенція «Сіньхуа» випустила матеріал зі спростуванням.

Твіт Кавері Ґанапаті Ахуджа став вірусним із понад мільйоном лайків та кількома сотнями тисяч поширень. В інтерв’ю National Geographic Кавері сказала, що побачила фото у соцмережах й вирішила об’єднати їх в одному твіті. Вона геть нічого не знала про те, що лебеді бували в Бурано до того, як коронавірус змусив більшість італійців залишатися вдома.

Це мій особистий рекорд і я не хочу видаляти свій твіт

Кавері Ґанапата Ахуджа

Пауло Ордовеза у своєму Twitter-аккаунті руйнує  ̶м̶і̶ф̶и̶  популярні твіти, які виявляються неправдивими. За його словами, здебільшого причиною подібного є жадоба популярності. Ордовеза вважає, що у людини настає «передоз ейфорією», коли її допис лайкає чи поширює безліч користувачів.

Соціальна психологиня зі Стенфордського університету Ерін Фогель вважає, що новини про відродження природи надають більшого сенсу нашому життю у складні часи. Однак, тільки якщо вони правдиві.

Такі історії можуть принести більше шкоди, аніж користі. Коли люди дізнаються, що хороші новини виявились неправдивими, то можуть зануритись у ще глибшу депресію, ніж була до того.

Ерін Фогель, науковиця

Також читайте: Як працюють антибіотики.

Коменти