Днями в журналі Nucleic Acids Research науковці з Морської біологічної лабораторії опублікували результати свого дослідження. Вони зазначають, що кальмари здатні самотужки редагувати свій генетичний код після того, як він покине ядро. Здавалося б, нічого особливого. Втім…

Річ у тому, що у нашому організмі набір генів не змінюється протягом життя. Конфігурацію може бути перекомбіновано хіба під час передачі генетичної інформації наступним поколінням. Це відбувається завдяки молекулам, що зчитують нашу ДНК та короткими «повідомленнями» РНК відправляють її за межі ядра. Звідти інша частина клітини дізнається, які саме білки необхідно зробити для організму на цей момент.

Генетичну СМСку, що покинула ядро, вже неможливо змінити (хіба що надмірним впливом ззовні). Власне, людині неможливе. Згідно з вищенаведеним дослідженням, кальмари все ж знайшли спосіб редагувати такі сигнали. Генетики запевняють, що це стало можливим завдяки їхній нервовій системі, що має вкрай складну будову.

Схема будови нейрона.

Звичайний самець кальмара Doryteuthis pealeii редагує генетичні повідомлення в аксонах, себто відросток нервової клітини, що слугує дротом для передачі нервових імпульсів. Станом на 2020 рік кальмари — єдині створіння, здатні на таку генетичну аферу. Науковці також визначили, що й ступінь редагування генетичної інформації в них набагато глибший за людську.

Кальмари редагують свій геном не всередині, а за межами ядра. Людському організму це не під силу.

Важко зрозуміти, для чого ця здатність саме кальмарам. Можливо, точніше розрізнення білків робить їх фактично розумнішими за інших безхребетних морських створінь. Попри завісу таємниці організму кальмарів, науковці вірять, що колись це дозволить нам лікувати неврологічні розлади ще ефективніше — адже їх викликають порушення аксонів. Автори статті зазначають, що редагувати РНК набагато безпечніше, адже за помилки воно просто розчиниться у клітині.

Це вперше, коли наука зустрічає саморедагування геному поза межами ядра.

Коменти