З огляду на передозування інформацією про коронавірус та його побічні економічні, соціальні та природні ефекти, ми зробили невеличкий огляд наукових видань, які не страждають на популізм. Першими шпальтами буде Science — одне з найпрестижніших видань, де взагалі можна опублікувати дослідження науковцю. Далі йде The Lancet — культове медичне видання, де публікуються провідні наукові досягнення світу. Третім у нашому списку майорітиме Nature — британське наукове видання і носій звання «Журнал Сторіччя».

Science

Як обкладинка, так і найбільші редакційні матеріали присвячено, звісно ж, коронавірусу. Один із них застерігає людство від очікування простого і миттєвого розв’язання проблеми COVID-19. Вкрай дивно це читати, адже, судячи з Brexit та президентських кампаній США-2016 та Україна-2019, прості розв’язання складних проблем — єдине, що потрібно людству.

Науковці з Science порівнюють це зі спробою скоригувати політ літака, креслення якого ще в розробці. З іншого боку, редакція закликає світову спільноту утворити об’єднану систему боротьби з коронавірусом на кшталт Мангеттенського проєкту.

Уваги також заслуговує анонс ініціативи ВООЗ, яка запускає широке тестування кандидатів на ліки у боротьбі із коронавірусом. Не обійшли увагою і темну матерію, яку успішно спостерігали рентгенівським шляхом і спростували сучасні моделі її розпаду. 🌋 А також вулкани (про які ми також писали) — виявляється, виверження не спричиняють Ель Ніньо, себто тихоокеанські температурні екстреми.

Поціновувачам суспільно-політичних наук буде цікавою стаття, де досліджуються глибинні корені економічної та соціальної нерівності. На відміну від попередніх, у цій статті науковці використовують історичну перспективу і намагаються знайти відповіді у царині аналізу минулих літ.

Економічний добробут регіонів за останнє тисячоліття, The Science.

The Lancet

Традиційно, перші шпальта The Lancet прикрашає цитата. Цього разу іронія перетинається із розпачем: «Забудьте про карантин (lockdown) — ми входимо у катастрофу (meltdown)».

Редакція виділила важливі уроки, що їх засвоїла світова спільнота завдяки коронавірусу, Чорнобильській катастрофі та боротьбі з ВІЛ завдяки «передконтактній профілактиці».

Так само не обійшли й тему ВООЗ, яка спільнокоштом від бізнесу та громади планує посилити боротьбу із коронавірусом.

Ми таких потужностей не маємо, проте вдячні кожному з наших жертводавців, які підтримують нашу кампанію боротьби з ідіотизмом та русскомірусом.

Рубрика Seminar, що її присвячують загальному огляду якогось захворювання, розповідає про іншу коронавірусну хворобу MERS, зі схожими ознаками респіраторного типу.

Генетична структура нового MERS-CoV, The Lancet.

Nature

На щастя, хоча б Nature не вліпив коронавірус на обкладинку. Замість нього туди потрапило теплове зображення темного астероїда С 162173 «Рюгу», що утворився майже 4,6 мільярда років тому. І хоча Рюгу є поширеним типом астероїда та складається з простих хімічних елементів, його фізичні властивості нам досі невідомі. У цьому випуску японці описують враження від зустрічі Рюгу та зонда Hayabusa 2.

Згідно з результатами, астероїд складається із пористого каміння і, можливо, є чимось середнім між космічним пилом та твердими небесними тілами, себто планетами.

Утім, без коронавірусу все одно не обійшлося, а тому в Nature зібрали всі матеріали до купи, від подкастів до редакційних статей. Вони поділяються на дослідження (до прикладу, вищезгаданий MERS, або ферменти SARS-коронавіруса), а також на дані про сімейство Coronaviridae, які допоможуть нам у сьогоднішній боротьбі.

Цікаво, що у розділі World View, редакція закликає світові гіганти на кшталт Facebook поділитися даними з науковцями, а не тільки з кацапидлами.

Полімерна структура та діаграма будови SARS-CoV, Nature.

Коменти