Українські митці чимдуж полегшують нам час перебування на карантині: безкоштовні онлайн концерти, онлайн читання, онлайн курси, виставки тощо. Наприклад, якщо ви фізично не встигли потрапити на рекордну виставку Ukraine WOW у Києві — то відвідайте її віртуально! А в нас для вас, як завжди, добірка нової української музики. Якщо чесно, то з такими приємними сюрпризами ми не проти подовження карантину 😉

1. THE HARDKISS — Гора

Юлія Саніна за 4 хвилини кліпу з’являється в абсолютно різних, навіть, протилежних образах. І всі вони їй страшенно пасують — ще один доказ таланту та багатогранності Юлії. Минулого місяця гурт порадував нас кліпом на пісню «Косатка», записаним на підтримку програми ВІЛЬНІ РІЧКИ УКРАЇНИ. LET IT FLOW! від фонду WWF. У новому кліпі «Гора» все у вогні, все палає та жевріє. І, як ви вже могли здогадатися, це не просто заради створення яскравої картинки.

У вирі останніх подій фраза з пісні «народились сильними, а стали вразливими» знайшла новий сенс. Зараз ми отримали шанс зрозуміти себе. Тепер ми маємо час поміркувати й нарешті усвідомити – ми не боги. Природа сама дала нам “паузу” для цього. Натомість їй дуже просто позбутися нас, людства.

Юлія Саніна, фронтвумен THE HARDKISS

2021 року гурт представить свій новий альбом, який, за їхніми словами, буде присвячений екології. Того ж року, 29 травня на НСК Олімпійський THE HARDKISS святкуватимуть свій День народження — 10 років.

Слухати

2. ДахаБраха — Аламбарі

Етно-хаос гурт, як завжди, вражає і гармонійно поєднує різні звучання. Сьомий альбом «Alambari» черпав натхнення з різних жанрів:

Інтимне поєднання блюзу та етно у пісні «Dostochka». А в «Sonnet» ви почуєте 77-й сонет Шекспіра. «Lado» – це якийсь бомбезний етно-рейв у вертепі! Вгадаєте, який вірш використаний у тексті «Im tanzen liebe»? Звичайно що німецький — вірш поета Генріха Гейне. Якщо вам хочеться чогось спокійнішого, то пісня «Alambari» — для вас. 11 хвилин безвітряної та надзвичайно спокійної музики. До речі про Аламбарі. Ви, мабуть, запитаєте, а що ж означає ця назва. А все дуже просто! Аламбарі – це маленьке місто поміж гір у Бразилії.

ДахаБраха — направду легендарний гурт, який не просто пише нові пісні, а майстерно створює нову, різноманітну, ритмічну музику.

Слухати

3. QARPA — Баби Круті Чуваки

Бомбезна пісня про бомбезних жінок! Такий подарунок нам зробила Ірена Карпа напередодні Міжнародного жіночого дня. У феміністично-хуліганській пісні перелічено чимало відомих жінок різних епох: Вірджинія Вульф, Оксана Забужко, Сара Бернар і, навіть, Саша Грей.

Ця пісня – веселий копняк перешкодам і стереотипам на шляху повноцінного жіночого розвитку. Ну й насамкінець, ця пісня – щоби танцювати. Бо хіба не цей рух символізує людську свободу.

Ірена Карпа

Слухати

4. LATEXFAUNA — KOSATKA

Доволі меланхолійна пісенька, бо тема невесела, але від того не менш життєва. «Косатка» — це про чоловічу кризу середнього віку і втрату внутрішнього вогню юності. Начебто от ти дорослий, досяг всього, чого хотів, але не вистачає тієї безпричинної радості.

«І ти вже давно не моя косатка…» – від цих слів у нас аж сльоза покотилася по щоці…

Слухати

5. OMANA — Не Знайдуть

Якщо вас сильно дістали діти протягом карантину — покажіть їм цей кліп-казку. І самі також обов’язково подивіться! Тут і чудова анімація, і повчальний урок: не все, що здається страшним — є поганим чи злим, і не все, що здається добрим — має хороші наміри.

Це робота ілюстратора Дмитра Назаренка, а пісня виконана Олексієм Богомольним, Дмитром Приходьком та Сергієм Марковичем із гурту OMANA. Олексія ви вже знаєте як засновника гурту Vivienne Mort, де він також виступав як гітарист. Але 2016 року він створив власний гурт — OMANA.

Якщо ця анімована історія вам здалася трохи моторошною (і ви таке полюбляєте!) — то в OMANA є цілий альбом таких історій! «Альбом Жахів» — це 13 історій або 42 хвилини страхітливих історій і якісної музики.

Слухати

6. Olive Taud — Молоко, мюслі

Не Альоною Альоною єдиною! Українська реп-сцена багата на виконавців та виконавиць. І зухвала та смілива Olive Taud – не виняток. Дніпрянка Ася раніше була відома під ніком Олдскульний Ніндзя. Торік вона повідомила, що проєкт закривається. І ось тепер вона виступає під новим ім’ям Olive Taud.

Карантин це не привід нудьгувати вдома. Подивіться як Ася тусується та радіє життю не виходячи з дому. Рецепт простий: читка від Olive Taud, гарний настрій, молоко, і, звичайно ж, мюслі.

Слухати

7. U:LAV — Лупа

Дебютний міні-альбом майбутньої зірки Анни Монастирської aka U:LAV. Чому саме такий псевдонім? Як пояснює виконавиця, то це — синтез «ти є любов» та «ти є закон» або you love + you law. Відчуваєте? Трохи Кантом запахло.

Ха! Як послухаєте альбом — вам і не такою філософією запахне! От, наприклад, пісня «НеГібони» — це заклик не тонути в матеріалістичності та технічному прогресі, пам’ятати про справжню цінність людини.

Коротко кажучи — альбом фантастичний, голос магічний, а питання, який він ставить перед вами — соціально-важливі. Пророкуємо Анні успіх, бо така унікальна музика була створена разом із саундпродюсером Сергієм Любинським. Сергій працював над піснями для The Hardkiss, Vivienne Mort, Cape Cod та Cloudless.

Слухати

8. KLER — Тікай

Молода українська співачка KLER це частина нової хвилі української поп-музики. Співачка Валерія Колесник у своєму кліпі на нову пісню «Тікай» з’являється у різноманітних образах, немов би відтворюючи різні альтер его.

Протягом створення цього кліпу KLER співпрацювала з талановитою командою. Наприклад, з саундпродюсером Антоном Карським. Він писав музику для MELOVIN, KADNAY та інших. А режисер цього кліпу – Trent Pazl – створював відео «STRUM» для ONUKA. 3D художником цього відеокліпу є Matthew Hunter, який працював над шалено яскравим кліпом для Тейлор Свіфт та Брендона Урі.

Слухати

Що ще послухати?

  • Українська андеграундна пісня про дух часу, про циклічність явищ соціального, політичного та культурного життів. Самі виконавці називають пісню «Десь це я вже чув» музичною ілюстрацією книги «Кради як художник». Якщо вам зайшло — то вам також сподобається альбом хлопців.
  • Паліндром записав пісню «холодний» на вірш «Вмирають поети» шістдесятника Миколи Холодного. Це — присвята всім репресованим радянською владою митцям, які, попри заборони, не здавалися та продовжували боротьбу.
  • Руслана Лижичко випустила міні-альбом та кліп на пісню «Ми вітер», де танцює на вітряках.
  • Гурт TOLOKA з Кам’янця-Подільського зараз працює над своїм дебютним альбомом. А поки процес триває, вони трохи підняли завісу та представили пісню «Мій шлях» з майбутнього альбому.
  • Дніпровський інді-дует Кімната Гретхен записали свою версію пісні «Над морем» українського композитора Володимира Івасюка.
  • Вже всіх встигла задовбати та-сама-пісня з того-самого-серіалу. Це ми зараз про Відьмака. Але ми хочемо познайомити вас з чудовою адаптованою українською версією пісні — «Киньте гріш Відьмакові» від чарівної Eileen. Можете й Tokar.ua підкинути гріш 😄

Коронавірусне!

Ну а як же без пісень про таку персону, як коронавірус! Цей хлоп реально збив із ніг увесь світ. Послухайте, яку красу українські співаки та співачки створюють під час карантину:

  • Хіп-хоп співачка Marcelle дуже грамотно підібрала час і випустила свій перший україномовний трек «Coronavirus» про коронавірусну буденність.
  • TVORCHI дотримуються самоізоляції (сподіваємось і ви також) й не нудьгують вдома. Гурт записав джинґл #звукикарантину, де музичними інструментами виступають: пшик антисептика, вода з крана, розсипання священної крупи будь-яких криз (тобто гречки), плескання долонь та шарудіння поличок.
  • А ФІОЛЕТ влаштували ламповий домашній акустичний сет.
  • Jamala вдома записала кавери на пісні таких всесвітньовідомих виконавців, як Billie Eilish, Post Malone, Beyonce та інших.

На цьому все! Мийте руки, дезінфікуйте ґаджети та слухайте українське.

Коменти