Науковці з Піттсбурзького університету опублікували у The Lancet результати перших доклінічних тестувань вакцини від SARS-CoV-2, себто нового типу коронавірусу. У дослідженні вчені керувалися надбаннями попередників у боротьбі з MERS та SARS, адже обидва патогени — близькі родичі CoV-2, особливо у розрізі спільних S-протеїнів. Це зберегло чимало часу для боротьби з коронавірусом.

Під час досліджень на лабораторних мишах дослідники побачили закономірність: потрапляючи до організму, вакцина виробляє антитіла, яких має вистачити для знищення коронавірусу. Станом на сьогодні група дослідників намагається отримати дозвіл на проведення клінічних експериментів із людьми-добровольцями.

Нещодавно кількість інфікованих SARS-CoV-2 у світі сягнула мільйона, з яких майже кожен 20-й загинув, а кожен п’ятий одужав. Понад 230 тисяч інфікованих — у США.

Слідом за Америкою сумна статистика лунає з Італії, де кількість інфікованих сягає 115 тисяч і найбільший коефіцієнт смертності — 12%. Третю сходинку посіла Іспанія — 110 тисяч інфікованих.

Враховуючи сумні цифри, подбаймо про себе і пильнуймо за своїми симптомами. Британська асоціація оториноларингології нещодавно заявила, що втрата нюху та смаку потенційно може бути симптомом коронавірусу лише за відсутності інших симптомів.

Їхні колеги із Королівського коледжу Лондона підтвердили цю гіпотезу. Вони з’ясували, що понад половина пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19 повідомляла про втрату нюху і смаку. Втім, у 18% опитаних, які скаржилися на схожі симптоми, захворювання так і не виявили.

Дослідники отримали ці дані через додаток COVID Symptom Tracker, в якому наприкінці березня опитали понад 1700 пацієнтів. У 579 з них тест на коронавірус дав позитивний результат. Розробники програми дійшли висновку, що втрату нюху і смаку можна віднести до ключових симптомів зараження коронавірусною інфекцією.

Третина пацієнтів із підтвердженим діагнозом SARS-CoV у Південній Кореї також скаржилися на тимчасову втрату нюху, а в Німеччині подібне спостерігалося у 2/3 випадках зараження. Отже, за словами британців, втрата смаку та нюху може бути єдиним симптомом COVID-19, особливо за легкого перебігу — без кашлю і лихоманки.

Для отримання будь-якої інформації щодо коронавірусної інфекції наполегливо рекомендуємо вам користуватися виключно офіційними ресурсами МОЗ. Є навіть ціла сторінка, присвячена COVID-19.

Коменти