Сьогодні системи охорони здоров’я розвинених держав дедалі більше зосереджуються на тому, щоб запобігати хворобам або ж виявляти їх на ранніх стадіях розвитку, а не лікувати після виявлення. Частково завдяки цьому ми носимо розумні годинники та фітнес-браслети, а фільми дедалі частіше популяризують здоровий спосіб життя.

Нещодавно вчені зі Стенфордського університету представили туалет із сенсорами, камерою та штучним інтелектом. Його перевагою у порівнянні зі смарт-годинником є те, що скористатися туалетом ви ніколи не забудете.

У звіті науковців йдеться про те, що вони намагалися розробити систему моніторингу здоров’я. І не просту, а таку, яка б стала частиною нашої щоденної рутини та не потребувала б зовнішнього втручання. Про це пише The Guardian.

Новостворена система може встановлюватися на звичайний унітаз, адже не має багатьох зв’язок дротів.

Науковці опублікували результати в журналі Nature Biomedical Engineering. Вони сподіваються, що смарт-туалет допоможе запобігати різним хворобам, починаючи від діабету і закінчуючи інфекцією сечовивідних шляхів та захворюваннями кишківника.

Що відстежуватиме смарт-туалет?

Смарт-туалет містить датчики глюкози, червоних кров’яних тілець та камеру для візуальної діагностики. Усе це приєднується до мережі, однак винахідники заспокоюють туалет використовуватиме наскрізне шифрування даних.

Вчені сподіваються, що смарт-унітаз допоможе запобігти різноманітним захворюванням, як-от діабет, інфекції сечовидільної системи та хвороби кишківника. Також пристрій записуватиме загальний час сидіння, тому, мабуть, варто попереджати про те, що власник хоче поставити черговий рекорд в улюбленій грі.

Ідентифікація (якщо це можна так назвати) відбувається за допомогою сканера відбитків пальців на кнопці зливу і завдяки скануванню відбитка анального отвору за допомогою встановленої камери.

За твердженням розробника смарт-туалету, анальний отвір так само унікальний, як і відбитки пальців.

Попри хороші результати на тестуваннях, пристрій ще потребує покращення. Смарт-туалет хочуть оснастити самоочисними механізмами, щоби уникнути помилкових результатів та адаптувати систему для турецьких унітазів. На додачу, науковці хочуть встановити датчики для виявлення слідів наркотиків, венеричних захворювань та дослідження мікрофлори кишківника.

Коменти