2017 року світ побачив роман «Інтернат» Сергія Жадана. Книга мала шалений успіх, перевидавалася двічі й вийшла накладом у 25 тис. примірників. Вже зараз режисер Ярослав Лодигін працює над екранізацією роману. А вже цього місяця виходять одразу дві нові книги Сергія Жадана:

«Хлібне перемир’я»

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Meridian Czernowitz

«Хлібне перемир’я» — це дебютна п’єса письменника. Уже за назвою можна здогадатися, що дія п’єси відбувається влітку 2014 року на Донбасі, де тоді оголосили тимчасове перемир’я. Герої — колоритна родина, яка не без іронії намагається впоратися з проблемами: у їхньому рідному місті підірвали міст, і тепер не можна дістатися з одного берега річки на інший. Побутове й духовне, сюрреалістичне й реальне змішано в тексті так пронизливо, що під час читання встигаєш і посміятися, і поплакати.

Це текст про глухі кути війни. Про вогонь, який обступає всіх, хто не встиг зреагувати. Про пам’ять, любов і самотність. Я її писав улітку-восени, хоча ідея з’явилась раніше. Трішки несподіваний для мене текст. Сподіваюсь, для читачів та глядачів – так само.

П’єса визрівала в мене десь рік, написав за пів року… Хоч вона й про війну, про 2014 рік, але хлібне перемир’я — скоріше метафора: йдеться про паузи посеред війни, під час яких ми можемо почути голоси людей, що там живуть.

Сергій Жадан

«Список кораблів»

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Meridian Czernowitz

Новий збірник поезії Жадана містить 60 віршів про пам’ять, що народжується з любові, та про вогонь, в якому залишається ніжність. Це спроби окреслити світло й розповісти про повітря над містом. 60 уривків чужих розмов, 60 голосів, якими наповнюються весняні сутінки.

«Список кораблів» – це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя. Список міст, де на тебе завжди чекають. Мабуть, найінтимніша і найболючіша книга автора.

Міжнародна літературна корпорація Meridian Czernowitz

Автор та видавництво мали завітати у вісім міст України в межах презентації книг. Але ви знаєте — карантин. Тому презентація нових книг Сергія Жадана відбудеться онлайн 16 квітня на фейсбук-сторінці видавництва Meridian Czernowitz.

Нова збірка Сергія Жадана виходить не тільки в паперовому, але і в аудіоформаті на Абук. До того ж, начитав її сам Сергій.

З книжкових новинок від Сергія — це все. А от з музичними — не все. Минулого місяця ми розповідали про новий альбом гурту «Лінія Маннергейма». Зацініть його, він крутезний!

«ProZorro. Зробити неможливе в українській владі» — Максим Нефьодов та Федір Крикун

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Наш Формат

ProZorro — найвідоміший державний стартап в Україні. Заливши позаду стару систему держзакупівель, він постав як сучасна компанія із потужним штатом розробників і новими підходами до менеджменту й маркетингу. Відколи проєкт з’явився в Україні, змінилося два склади парламенту і три уряди, але ProZorro й далі розвивається та, здається, міцно тримається на ногах. Однак чи насправді це так?

У цій книжці піар-координатор команди ProZorro Федір Крикун та один із засновників Максим Нефьодов з перших уст описують злети й падіння команди. Вони розповідають, як компанія змогла зайти на огороджену й раніше закриту територію держзакупівель і змінити правила гри в одній з найкорумпованіших сфер.

Замовити

«”Я змішаю твою кров із вугіллям”. Зрозуміти український Схід» — Олександр Михед

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Наш Формат

Якщо ви знаєте чудовий проєкт «Книга-мандрівка. Україна», то вже знайомі з працею Олександра Михеда, адже саме він є головним сценаристом 2-4 сезонів проєкту. Він також написав 7 книжок.

У своїй новій книжці Олександр ділиться дослідженням українського Сходу, яке він проводив протягом року. Який насправді український Схід? Щo xoвaєтьcя зa тepикoнaми тa бeзкpaїми пoлями? Щo будe, якщo пoдивитиcя кpiзь вугiльний пил тa пociчeний cнapядaми фacaд нa cпpaвжнє cepцe Cxoду? 

Тут міститься шість унікальних розмов із тими, хто народився на Сході, всотував його досвід і біль та від часу війни невпинно допомагає осмислювати жах дійсності. Це Сергій Жадан, Алевтина Кахідзе, Ігор Козловський, Роман Мінін, Володимир Рафєєнко та Олена Стяжкіна.

Oлeкcaндp Миxeд нe лишe oпиcує пoбaчeнe, пoчутe i вiдчутe, aле й poбить вiдчaйдушну i щиpу cпpoбу зpoзумiти Cxiд з уciмa йoгo пpoтиpiччями тa кoнфлiктaми – зoвнiшнiми i внутpiшнiми.

Про своє дослідження Сходу Олександр Михед розповість 10 квітня, о 19:00 у прямому ефірі на фейсбук-сторінці Наш Формат.

Замовити

«Вузький коридор. Держави, суспільства і доля свободи» — Дарон Аджемоґлу та Джеймс Робінсон

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Наш Формат

Нова книга від авторів світового бестселера «Чому нації занепадають». «Вузький коридор. Держави, суспільства і доля свободи» може зацікавити тих, хто хоче усвідомити, що таке свобода в контексті держави та які вона спричиняє наслідки.

Дослідники Дарон Аджемоґлу та Джеймс Робінсон відповідають на питання, чим є свобода і чому одним суспільствам вдається її досягнути, а іншим — ні. Описуючи історичні події, від згадок на глиняних табличках і до сучасності, автори показують на прикладах, як різні суспільства проходять крізь вузький коридор з різними наслідками для себе.

Свобода в історії людства завжди була рідкістю. Між гнітом деспотичної держави й насильством від бездержав’я пролягає вузький коридор до свободи. На думку Дарона Аджемоґлу і Джеймса Робінсона, саме в ньому держава й суспільство мають врівноважувати одне одного. Як стримувати державу, що має величезний бюрократичний апарат і потужне військо? Як підтримувати в суспільстві співпрацю й захистити його від маніпуляцій поділами і відмінностями?

Замовити

«Історія України-Русі» — Микола Аркас

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Наш Формат

Культова праця українського історика та письменника Миколи Аркаса, де зібрано історію українського народу до початку ХХ століття. У виданні автор викладає результати тривалої дослідницької роботи, наводить фотодокументи, фактичні матеріали про побут і звичаї українців.

Микола Аркас спочатку задумував просто написати популярний нарис для онука, щоб той вивчав історію, однак згодом видав книжку для ширшої аудиторії. Перше видання, яке вийшло 1908 року в Петербурзі накладом 7000 примірників, розкупили лише за місяць.

Замовити

«Про Всесвіт коротко» — Стівен Гокінґ

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Клуб Сімейного Дозвілля

Якщо ви вже прочитали «Найкоротшу історію часу», то сміливо починайте читати цю. У цій книжці ви вирушите разом зі Стівеном Гокінґом у наукову розвідку та водночас поринете у фантастичну пригоду! Тут на вас чекають карколомні таємниці світобудови, історії про супергравітацію і суперсиметрію, квантову теорію, теорію Айнштайна та інші. А також правила Фейнмана та спроба їх об’єднання і навіть прогноз майбутнього для нашої планети. Крізь простір-час, мембрани та струни, що рухаються в одинадцяти вимірах, до чорних дір, які ховають у собі безліч таємниць про наш величезний незбагненний Всесвіт. 

Замовити

«Точка неповернення» — Дмитро Вербич

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Наш Формат

Ця історія про сучасних українських лицарів із різним способом життя: вегетаріанця, який торгував соляркою в Нігерії, тренера з фрі-файту, мандрівника й багатьох інших. Проте в одну мить для них настала точка неповернення точка, після якої життя вже не може бути таким, як раніше. Почалася війна.

У цій книжці боєць добровольчого батальйону Дмитро Вербич розповідає про активну фазу бойових дій 2014–2015 років, коли вся країна, затамувавши подих, чекала звісток зі сходу України. Він відверто розказує про багатоликість ворогів на фронті: сепаратисти, російські спецпризначенці, холод, голод і бруд. Про те, як перші добровольці їхали на фронт часом лише з ножами. Про те, як приймати рішення, від яких залежить не лише твоє життя. І про те, як страшно, коли події розгортаються наче в комп’ютерній грі, але зберегтися й вийти ти вже не можеш.

Війна — це робота. Просто на цій роботі від твоїх помилок можуть загинути люди. І це страшно.

Дмитро Вербич

Замовити

«Валіс» — Філіп Дік

Видавництво: Комубук

Ця новинка — один із найзнаменитіших романів Філіпа Діка! Усе почалося з блискучого спалаху рожевого світла, із зустрічі з таємничою божественною сутністю, яка отримала ім’я Валіс. Чим є ця сутність? Благодатним милостивим Богом, який приходить на допомогу людству, замкненому в тісних стінах Чорної Залізної В’язниці, чи божевільним божеством, яке безжально знищує своє творіння? Або ж, можливо, усе це просто виплід хворої свідомості головного героя із чудернацьким ім’ям Конолюб-Товстун?

Найвідоміший із пізніх романів Філіпа К. Діка «Валіс» – це своєрідна суміш наукової фантастики й теологічного детективу, де Богу відведена роль водночас і розшукуваної особи, і верховного лиходія. Читаючи її ви зануритесь у класичний «філіпдіківський» світ: приголомшливий, бентежний і моторошно смішний.

Замовити

«З чого нам дозволено сміятись?» — Павло Швед

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Комубук

«З чого нам дозволено сміятись?» — це збірка вибраних есе Павла Шведа, які були написані в різний час та за різних нагод. Ці тексти в теоретичному плані об’єднує багаторічне зацікавлення автора лаканівським психоаналізом Люблянської школи та ідеями Славоя Жижека зокрема, а в тематичному — те, що за визначенням відомого українського публіциста Миколи Рябчука можна окреслити як нашу «колоніальну спадщину та постколоніальну спадковість». Попри те, що такі імена, як П’єр Бурдьє, Мішель Фуко, Ален Бадью, Франц Фанон, Маршал Берман, Бенедикт Андерсон чи Младен Долар, як і деякі інші, рідко звучать на сторінках цієї збірки, їхні ідей, погляди та способи тлумачення є тут достоту повсюдними, адже поряд із лаканіанством саме вони відіграли вирішальну роль в інтелектуальному становленні автора цих «проб».

Тож суспільно-політичні й культурні феномени, які розглядаються в окремих есе, доволі різноманітні й охоплюють такі теми, як українські дебати про «постмодернізм» 1990-х — 2000-х років, нові засоби вираження літератури, зокрема феномен мережевої літератури, питання етики й політкоректності як домінантної у наш час форми етичного, проблема (пост)тоталітаризму й сучасний кінематограф.

Замовити

«Цирцея» — Медлін Міллер

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: Vivat

Це історія кохання і втрат, рішучості й невтомної боротьби. Перед вами постане грецький пантеон очима Цирцеї — хитрої чарівниці, підступної красуні-спокусниці. Але це також  історія жінки, яка виборює собі місце у світі чоловіків, адже іноді під знайомою поверхнею прихована й інша, глибша історія.

Цирцея, дочка бога Сонця Геліоса, виявилася незвичайною навіть за міркою богів — з рідкісною чаклунською силою, здатною перекинути світ догори дриґом. Навіть Зевс відчув у ній загрозу, тому відіслав дівчину на безлюдний острів. Тепер Цирцея — вигнанка, яка ще дужче вдосконалює свою магію.

У її житті з’являються славнозвісні Дедал з Ікаром, Мінотавр, Медея та легендарний Одіссей. Але зрештою Цирцея розуміє, що самотня — і поміж богів, і поміж смертних. Жорстока доля чатує на неї, тож їй треба раз і назавжди визначитися, належить вона до богів, від яких народилася, або ж до смертних, яких полюбила понад усе.

Замовити

«Атомні звички» — Джеймс Клір

добірка книжок книжки квітень

Видавництво: КМ-Букс

Нашпигована заснованими на фактах стратегіями із самовдосконалення, книга «Атомні звички» навчить, як набути манер і навичок, що працюватимуть на вас, а не проти вас. У книзі Джеймс Клір, який велику увагу приділяє методам постійного самовдосконалення, ділиться надзвичайно цікавою і по-справжньому продуктивною методикою напрацювання корисних звичок.

В її основі лежить поняття чотириступеневої моделі звичок (подразник, прагнення, відгук, винагорода), а також чотири породжені цією моделлю закони зміни поведінки. Викладений матеріал підтверджується результатами наукових досліджень, проте книгу слід трактувати не як наукову розвідку, а як посібник з експлуатації, що містить мудрі практичні поради та пояснення механізмів створення і змінювання власних звичок. Єдиного правильного способу набуття корисних звичок, звісно, не існує, але автор пропонує найкращий із відомих підходів, який спрацює незалежно від того, з чого саме ви починаєте і що саме намагаєтеся змінити.

Викладені стратегії стануть у пригоді всім, хто потребує покрокової інструкції з покращення, незалежно від мети — поліпшення здоров’я чи добробуту, зростання продуктивності праці чи зміцнення стосунків, а можливо, всього переліченого разом.

Замовити

Коменти