Песики не можуть залипнути в Netflix на весь день, підспівувати на онлайн-концертах, читати книжки чи гортати стрічку фейсбуку своїми лапками. Все, що залишається — їсти, спати та гуляти. Хоча й гуляти особливо не виходить, бо карантин.

Від такої нудьги чимало собак скиглять, виють чи гавкають, у такий спосіб вимагаючи уваги та спілкування. Але не завжди зрозуміло, що саме хоче сказати ваш домашній улюбленець. На щастя, існують компанії, які допомагають нам краще розуміти одне одного. Зокрема Furbo та Petcube, які з особистої проблеми зробили успішний бізнес та допомогли тисячам власників домашніх улюбленців.

Furbo

Багато хто з нас, йдучи на роботу, зачиняє двері перед жалісними оченятами улюбленця, який так і просить «не залишай мене самого, не йди, я буду дуже сумувати за тобою». І кожен ранок перетворюється на психологічне випробування.

Так і подружжя Меггі Ченг та Віктор Чанг постійно турбувалися за свого пуделя Гобі. Згодом у них виникла ідея створення інтерактивної камери Furbo. Опитавши інших, вони виявили, що таку тривогу за свого улюбленця відчувають 85% опитаних. Підприємливе подружжя запустило краудфандингову кампанію на Indiegogo і за 8 годин зібрало потрібну суму для запуску Furbo. Як наслідок — тисячі щасливих покупців, #1 серед продажів на Amazon і бажання покращити індустрію товарів для тварин.

як ШІ допомагає нам краще розуміти домашніх улюбленців

Віктор Чанг та Меггі Ченг з пуделем Гобі

Якщо ви знаєте український стартап Petcube, то принцип роботи Furbo вам вже знайомий. Обидві компанії виробляють пристрій з камерою, що допомагає вам спілкуватися зі своїм улюбленцем, навіть якщо ви не вдома. Завдяки мобільному додатку ви можете стежити за своїм собакою (чи іншою твариною), розмовляти з ним, гратися лазером або давати смаколики.

Furbo у найближчі місяці додасть нову функцію — щось типу Ґуґл-перекладача, тільки Собако-перекладач. Так ви трохи краще розумітимете, що саме турбує вашого песика. За допомогою штучного інтелекту додаток надсилатиме сповіщення, якщо поведінка улюбленця стає нетиповою. Наприклад, якщо гавкіт став інтенсивнішим чи неспокійним. Або якщо чотирилапий застрибнув на диван, поки ніхто не бачить…

Щоб запровадити нову технологію, штучному інтелекту «згодували» тисячі десятисекундних відео, на яких зазнімкували різний гавкіт собак. 

Після цього користувачі підкорегували аналіз ШІ, давши свої відгуки, і в такий спосіб зробили аналіз точнішим — тепер Furbo розрізняє скиглення, гавкіт (його інтенсивність) чи виття. Раніше ж додаток надсилав сповіщення при будь-якій активності. А тепер можна відрегулювати чутливість датчика гавкання чи взагалі його вимкнути.

Цікаво, що за даними Furgo Ньюфаундленд в середньому гавкає 4 рази на день, а Хаскі — 36.

Petcube

Використання ШІ поступово стає нормою при розробці ґаджетів для власників домашніх тварин. Як кажуть у Petcube:

Ми [люди] користуємось інтернетом, смартфонами та самокерованими машинами. З усім тим наші улюбленці й досі граються тими ж іграшками, що і 20 років тому […] Вони заслуговують на краще
як ШІ допомагає нам краще розуміти домашніх улюбленців

Ідея Petcube вперше з’явилася саме як розв’язання особистої проблеми

У Олександра Нескіна, співзасновника Petcube, був собака, який гавкав на самоті. Тоді Саша під’єднав до контролера Arduino веб-камеру (щоб спостерігати) та лазерну указку (щоб гратися) і пішов на роботу. Сьогодні Petcube не просто один із найуспішніших стартапів, а й компанія, що вдосконалює індустрію пристроїв по догляду за домашніми тваринами.

Ярослав Ажнюк, також співзасновник Petcube, впевнений, що ШІ допомагатиме людям краще розуміти своїх домашніх улюбленців. Так, вони застосовують алгоритми, щоб зрозуміти, як почуваються тварини. Наприклад, якщо ваш собака менш активний, аніж зазвичай — Petcube про це попередить. Можливо, вам треба буде звернутися до ветеринара. А оскільки Petcube вже співпрацює з Amazon, то ви можете попросити голосового асистента Amazon Alexa погратися з вашим улюбленцем за допомогою лазера чи дати йому ласощі. І все це — поки ви працюєте.

Майбутнє «асистентів» для тварин

Нині такими пристроями, як Petcube та Furbo, користуються здебільшого, аби впевнитися, що домашні улюбленці в нормі. Перед пандемією та карантином, користувач Furbo в середньому перевіряв як справи у свого вихованця 10 разів на день. А користувачі Petcube 50 хвилин на тиждень спілкувалися зі своїми улюбленцями: собаками, кішками, черепахами, зміями та навіть зі свинями (ні, не з тими, хто порушує правила карантину).

Зараз пристрої переважно сфокусовані на самопочутті власників тварин (сповіщення про гавкіт чи будь-яку іншу активність улюбленця, можливість звернутися до нього через динамік чи поспостерігати через відеокамеру). В майбутньому фокус змістять на самопочуття домашніх улюбленців. Воно і логічно — якщо собака скиглить, то просте сповіщення на телефоні не розв’язує проблеми. Можливо, йому потрібно більше уваги або він має певні проблеми зі здоров’ям.

Зі зміною фокуса лікування тварин може стати ефективнішим. Уявіть, що ви зможете надіслати дані активності улюбленця безпосередньо ветеринару. Той краще розумітиме поведінку тварини, і відповідно — складатиме досконаліший план лікування.

Подібні пристрої неодноразово рятували життя тваринам у надзвичайних ситуаціях.  Один із користувачів Furbo розповів історію, як, отримавши сповіщення про гавкіт свого собаки, відкрив додаток і побачив, що квартира наповнюється димом, а собака гавкає на вогонь. Так господар встиг швидко дістатися дому і врятувати пса. На сьогодні пристрій допоміг врятувати понад 500 собак.

Можливо, у майбутньому пристрої типу Petcube стануть такою самою необхідністю, якою колись стали смартфони.

Коменти