Саме ті принципи, про які йшлося минулого разу (сьогодні їх назвали б «конституційними»), утворювали фундамент політичної стабільності в Золотій орді, цій мега-державі. За перших ознак виникнення незадоволення, армія миттєво і дуже жорстко карала незадоволених.

1240 р. Бату, син Джучі, онук Чингіза захопив княжий Київ, «місто Володимира». Власне, місце прориву (т. зв. «Батиєві ворота») ви й сьогодні можете побачити просто біля будинку 11/6 по вул. Володимирській, прямо під знаком «Р».

Наступного року монголи вперше нападають на Малу Польщу та Сілезію. 1245 р. Вселенський собор ухвалює заходи щодо захисту Європи від монголів. І тут, раптово! Ніколи такого не було, і ось знову. У цьому Соборі (його ще називають «Ліонським») взяв участь митрополит Київський та всієї Русі (1242—1246) Петро Акерович.

Того ж року Король Данило (той самий) у ставці Бату визнав себе – інших варіантів не було – васалом, в обмін на підтвердження його права на князівство. Фактично це означало військовий союз з монголами проти Тевтонського ордену та язичницького Великого князівства Литовського, тобто язичників, яких «залізом та кров’ю тевтони навертали на християнство».

Крім того, Данило мав знищити (і знищив) укріплення навколо міст, і зобов’язався брати участь у військових походах монголів на сусідні держави.

Важливо тут і те, що саме з часів Данила в містах його держави з’являються німецькі та польські ремісники-колоністи. Наслідок – прискорений розвиток ремісництва, всеосяжний вплив на культуру й суспільне життя.

У підсумку

Змучилися читати? Перехожу до висновків: якщо визначальний вплив на культуру Київської Русі мала Візантія (слов’яно-візантійський стиль, характерний для давньоруської доби тощо), то тогочасна Русь, Галицько-Волинське князівство – це органічне поєднання слов’янської, візантійської, східної, західно- та центральноєвропейських культурних спадщин, синтез слов’яно-візантійського та західноєвропейського стилів. В усьому.

твоя історія 58

Таким бачили Кагана Бату китайці

твоя історія 58-2

Фундамент «Батиєвих воріт» – біля стовпа з дорожніми знаками

твоя історія 58-3

Катедральний собор св. Жана (Йоана), Ліон

Історик, телеведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Веду авторський телеграм-канал.

Коменти